Hlavní obsah

Sdruženáři Edelmannovi nové skokanské vázání už neprojde

OSLO

Německý sdruženář Tino Edelmann nesmí používat nový model vázání na svých skokanských lyžích, s kterým se na mistrovství světa v Oslu představil v předchozích závodech. Rozhodla o tom dnes Mezinárodní lyžařská federace FIS, podle níž se v tomto případě jedná o technickou novinku způsobující nepovolené zvýhodnění sportovce.

Článek

Edelmann s novým typem vázání skákal při sobotním individuálním závodu i pondělní soutěži družstev, v obou případech získal stříbrnou medaili. Po druhém závodě podala protest výprava nakonec vítězného Rakouska, FIS ale rozhodla výsledky ponechat v platnosti. "To, co s námi provádějí, je pořádná fraška," ulevil si šéftrenér německých sdruženářů Hermann Weinbuch.

Sporné vázání nejprve bylo v pondělí povoleno, ale Němci jej měli dnes předložit k dalšímu přezkoumání. "Do osmi hodin ráno jsme byli na můstku, ale nikdo se tam z technické komise neobjevil. Místo toho jen poslali textovou zprávu. Pro Tina je to velká nevýhoda, bude mu chybět doladění," dodal Weinbuch, jenž v létě na vývoji nového typu vázání spolupracoval.

Podle německého svazu není změna pevné přední části vázání na pohyblivou žádnou novinkou odporující pravidlům. Samotného Edelmanna problémy příliš nerozhodily a i se starým vázáním předvedl jedny z nejdelších tréninkových skoků. "Není to žádná katastrofa," odvětil po výkonech 127,5 a 129,5 metru.

Reklama