Hlavní obsah

Kanaďané ve sprintu dvojic senzačně obrali o zlato Nory, Češi do finále nepostoupili

PRAHA/OSLO

Čeští lyžaři Petr Novák s Dušanem Kožíškem ani Eva Nývltová s Ivanou Janečkovou nepostoupili z kvalifikace úterního sprintu dvojic klasickou technikou na mistrovství světa v Oslu. Ve finálových jízdách slavili zisk zlatých medailí Kanďané Devon Kershaw a Alex Harvey, kteří v dramatickém finiši senzačně obrali domácí favority Northuga s Hattestadem. Závod žen ovládly Švédky Ida Ingemarsdotterová s Charlotte Kallaovou.

Foto: Reuters

Kanaďané Devon Kershaw (vlevo) a Alex Harvey se radují z triumfu ve sprintu družstev na MS v Oslu.

Článek

Závod mužů se začal lámat na předposledním úseku, v němž ujel Fin Jauhojärvi, jeho krajan Nousiainen ale náskok v poslední části závodu nedokázal udržet. Přímý souboj o zlato se tak nakonec odehrál mezi Harveyem a Hattestadem, který sice najel do cílové rovinky jako první, ale mohutnému finiši kanadského závodníka nedokázal čelit a norský tým asi bude dlouho mrzet, že Northuga nenasadila jako finišmena.  Pro bronz si dojeli Rusové Panžinskij a Krijukov.

Švédky rozhodly o svém triumfu na posledním úseku, na němž se Kallaová utrhla od finské a norské soupeřky a náskok dokázala udržet až do cíle. V souboji o stříbro se nakonec radovala Finka Lahteenmäkiová, která odsunula na bronzový stupínek domácí Jacobsenovou.

Češky měly po naději už na druhém úseku

Nývltová s Janečkovou přišly o postupovou naději velmi záhy, už po druhém úseku ztrácely na čelo patnáct vteřin a jejich manko dál narůstalo. Nezopakovaly tak finálovou účast z předloňského MS na domácí půdě, daleko měly od postupující trojky ve své rozjížďce a neuspěly ani s časem. "Bohužel to nevyšlo. Iva není sprinterka a mně to tady extra nejde. Byla to taková reprezentační povinnost, nemáme štafetu, nejely jsme desítku, tak jsme se chtěly ukázat alespoň tady," řekla Nývltová.

Pondělní klasická desítka žen v Oslu totiž byla prvním závodem na mistrovství světa, kdy nestála na startu individuálního závodu žádná Češka. A ve čtvrtek bude ve startovce chybět i česká štafeta, to se naposledy stalo v roce 1987 v Oberstdorfu.

Novák byl Northugovým stínem 

Novák s Kožíškem si vedli o poznání lépe než jejich kolegyně z reprezentace. Ve hře se drželi až do posledního šestého úseku a dobrý výkon podal překvapivě zejména Novák, nováček na mistrovství, který se specializuje hlavně na dálkové běhy. "Jsem maximálně spokojený," řekl Novák, který se držel Northuga. "Na postup to sice není, ale to procento bylo tak malý, že aby se nám to na téhle trati povedlo, to by se muselo sejít úplně všechno," pokračoval Novák, který ještě pojede padesátku.

Kožíšek už ve sprintu dvojic získal bronz na MS 2005 v Oberstdorfu společně s Martinem Koukalem a na MS 2007 v Sapporu s Milanem Šperlem, ale tentokrát ve finiši nestačil a dojel sedmý. Na čelo ztratil dvanáct vteřin a na poslední postupující Američany osm. "Snažil jsem se držet kontakt, ale v posledním kole na to nebylo, abychom uhájili postup," řekl Kožíšek. "Bohužel, já ani Petr nejsme tak dobří a zkušení závodníci, abychom mohli konkurovat. To by se muselo sejít všechno dohromady, aby se nám to podařilo," dodal.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu - sprint dvojic klasickou technikou:
Muži (6x1,5 km): 1. Kershaw, Harvey (Kan.) 19:10,0, 2. Northug, Hattestad (Nor.) -0,2, 3. Panšinskij, Krjukov (Rus.) -0,4, 4. Filbrich, Tscharnke (Něm.) -0,8, 5. Jauhojärvi, Nousiainen (Fin.) -1,0, 6. Wolotka, Poltoranin (Kaz.) -11,5, 7. Modin, Jönsson (Švéd.) -12,0, 8. Gaillard, Miranda (Fr.) -22,4, 9. Pasini, Frasnelli (It.) -29,1, 10. Koos, Newell (USA) -51,6, ...13. Novák, Kožíšek (ČR) - vyřazeni v semifinále.
Ženy (6x1,3 km): 1. Ingemarsdotterová, Kallaová (Švéd.) 19:25,0, 2. Saarinenová, Lahteenmäkiová (Fin.) -3,3, 3. Fallaová, Jacobsenová (Nor.) -4,1, 4. Follisová, Longaová (It.) -15,1, 5. Višnarová, Majdičová (Slovin.) -18,5, 6. Jonesová, Gaiazová (Kan.) -46,9, 7. Böhlerová, Fesselová (Něm.) -47,8, 8. Išidaová, Nacumiová (Jap.) -54,1, 9. Bjornsenová, Randallová (USA) -56,5, 10. Dozenková, Ivanovová (Rus.) -58,3, ...12. Nývltová, Janečková (ČR) - vyřazeny v semifinále.

Reklama

Související témata: