Hlavní obsah

Štafetu na MS vyhráli pošesté za sebou Norové, čeští lyžaři doběhli osmí

OSLO

Norští lyžaři vyhráli na mistrovství světa v Oslu pošesté za sebou štafetu na 4x10 kilometrů. Ve finiši dominoval Petter Northug, který odsunul na další místa Švédy a Němce. Česká štafeta ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal v pátek dojela na osmém místě a nenavázala na olympijský bronz z Vancouveru.

Foto: Petr Josek

Petter Northug (vlevo) suverénně ovládl finiš závodu štafet na MS v Oslu. Za ním bojuje Němec Tobias Angerer.

Článek

"Myslím, že je to zklamání. Ambice štafety, i když se v sezóně nedařilo úplně nejlíp, byly určitě vyšší. Nebudeme se plácat po ramenou a tvrdit, že osmé místo je po loňském třetím nějaký zázrak, je to průměrný výsledek," řekl finišman Koukal. "Říkal jsem, že rozhodne klasika. Martin Jakš tam nebyl a pak už jsme jeli o osmé místo. To víceméně odpovídá realitě, co teď jezdíme," uvedl trenér Miroslav Petrásek.

Jakš se po nemoci trápí

České lyžaře dělily od špičky téměř tři minuty. Jakš už na prvním úseku nabral manko minutu a 20 sekund a nechtěně zopakoval nevydařený výkon z prvního úseku na předloňském MS v Liberci, kde byla domácí štafeta dvanáctá.

"Probíhaly mi hlavou myšlenky na Liberec," přiznal Jakš, jenž se trápí po nemoci, kterou prodělal před přípravou na MS. "Kdybych na tom byl normálně, tak bych byl schopný se držet ve skupině, ale to nešlo. Snažil jsem se myslet na to, abych jel, co jsem schopen a ztrácel, co nejmíň. Ale nemohl jsem se dostat do tempa," říkal smutně Jakš.

Nenadchne to, je to smutný, řekl po závodě Bauer

Na druhém úseku přebíral štafetu Bauer na jedenáctém místě skoro s minutou a půl ztráty a velkým odstupem za elitní šesticí. "Nenadchne to, je to smutný, ale neřeším, jestli to je ztracené, nebo není. Mým cílem bylo bojovat a vytáhnout to co nejlíp. Je to týmový boj a musí to všem sednout, což vždycky nevyjde," konstatoval Bauer.

Naopak Norové triumfovali i přesto, že Johnsrud Sundby po prvním úseku ztrácel na vedoucí duo Švédsko, Rusko už 22 sekund. Závod se zdramatizoval především po třetí části, kdy do posledního úseku vyráželo v těsném odstupu pět štafet.

Euforii rozpoutal Northug

Euforii na Holmenkollenu v cíli rozpoutal Northug. Před svým úsekem sice ztrácel na vedoucí Itálii jedenáct sekund, ale manko rychle dohnal. Pak si v silné pětičlenné skupině, kde byli ještě Fin Heikkinen, Švéd Hellner, Ital Piller Cottrer a Němec Angerer, připravil ideální pozici pro svůj vyhlášený drtivý závěr.

Zaútočil v posledním mírném stoupání před cílovou rovinkou až přímo před hlavní tribunou na stadiónu. Hellner, který loni na OH přivezl švédskou štafetu na prvním místě právě před Northugem a v Oslu svého norského rivala překvapivě porazil v úvodním sprintu, na nástup nereagoval. V závěru mohl jen sledovat posměšná gesta Northuga.

Nejprve gesta a pak cílem téměř prošel 

Norský hrdina si nejprve s rukou u pravého ucha vychutnal jásot zaplněných tribun, aby těsně před cílem zastavil a přes čáru téměř "prošel". Northug tak dal vzpomenout na legendárního krajana Björna Dählieho, který díky svému velkému náskoku docouval do cíle na konci štafety na OH v Albertville v roce 1992 a pak za to sklidil kritiku.

Hellner dojel o 1,3 sekundy za Northugem, který navázal na zlato ve skiatlonu a stříbrné medaile ze sprintu jednotlivců a dvojic. Švédové se na stupně vítězů na MS prosadili po čtyřech letech, Německo si pohoršilo o jednu příčku oproti Liberci.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Norsko (Johnsrud Sundby, Rönning, Gjerdalen, Northug) 1:40:10,2, 2. Švédsko (Rickardsson, Olsson, Södergren, Hellner) -1,3, 3. Německo (Filbrich, Teichmann, Göring, Angerer) -5,7, 4. Finsko -15,0, 5. Itálie -31,3, 6. Japonsko -1:39,2, 7. Rusko -2:36,1, 8. Česko (Jakš, Bauer, Magál, Koukal) -2:58,0, 9. Švýcarsko -3:10,7, 10. Estonsko -3:11,1.

Reklama

Související témata: