Hlavní obsah

Lyžař Řezáč skončil ve Vasově běhu těsně druhý

Dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč útočil na vytoužený triumf ve slavném Vasově běhu, ale v cíli maratónu na 90 kilometrů klasickou technikou skončil těsně druhý. O tři desetiny v neděli prohrál se Švédem Jörgenem Brinkem, třetí místo obsadil domácí favorit Jerry Ahrlin.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Stanislav Řezáč.

Článek

Druhou příčkou sedmatřicetiletý Řezáč o jedno místo vylepšil vlastní české maximum v závodu ze Sälenu do Mory. Třetí byl v letech 2003, 2009 a loni.

Před touto sezonou vyhlásil Řezáč útok na vítězství ve Vasově běhu. Před startem si sice stěžoval na bolest v krku a únavu, ale na trati to nebylo znát. Běžec z Jablonce se od začátku držel na špici a kontroloval vývoj závodu.

Od poloviny trati, mezičasu na 45 km u památníku na Everstbergu, se vytvořila v čele trojice Řezáč, Ahrlin a Nor Anders Aukland. Devět kilometrů před cílem se na ně dotáhl Brink, který předtím ztrácel více než minutu.

Ve finiši šel Řezáč 500 metrů před cílem do čela, ale do stopy před něj skočil Brink. Aukland na soupeře nestačil a odpadl rovněž Ahrlin. Těsně před páskou se Řezáč pokusil Brinka předjet, ale na trojnásobného bronzového medailistu z mistrovství světa ve Val di Fiemme před osmi lety nestačil a prohrál o tři desetiny sekundy.

Řezáč letos skončil v závodech seriálu dálkových běhů FIS Marathon Cupu potřetí na druhé místě. Stejné dopadl v německém König Ludwig Laufu a také před týdnem na Finlandii v Lahti. Doma na Jizerské padesátce a v italské Marcialonge doběhl na třetím místě.

Vasův běh, závod FIS Marathon Cupu v dálkovém lyžování (90 km klasicky):
Muži: 1. Brink (Švéd.) 3:51:51,7, 2. Řezáč (ČR) -0,3, 3. Ahrlin (Švéd.) -4,4, 4. A. Aukland (Nor.) -11, 5. Andreasson -50, 6. Sjöholm (oba Švéd.) -1:22.

Reklama