Hlavní obsah

Nývltovou před MS lyžařů zbrzdila nemoc, teď chce atakovat první desítku

OSLO

Eva Nývltová by měla představovat blízkou budoucnost českého ženského běhu na lyžích. Na medailová umístění po vzoru Kateřiny Neumannové nejspíš nenaváže, ale letošní sezóna ukázala, že by mohla atakovat elitní desítku. Sama věří, že se může ještě zlepšovat, že dvacátá místa nejsou konečnou. Na mistrovství světa v Oslu ale ambice nenaplnila, protože předtím onemocněla na univerziádě v Turecku.

Článek

"Letos jsem se zvedla o deset míst. Není to tak, že bych se zvedla v další sezóně zase o deset míst. Půjde to pomaleji, ale mám dost zkušeností, vůli, chuť a mám dost natrénováno," věří pětadvacetiletá Nývltová, devatenáctá závodnice z letošní Tour de Ski.

Právě na prestižním etapovém klání Nývltová ukázala, že by mohla patřit do druhé vlny za elitou. Skončila osmá ve sprintu a pravidelně se vešla do dvacítky.

Jenomže pak musela odjet na univerziádu, protože před letošní sezónou běžkyně nedostaly kvůli výkonnosti smlouvu v resortu sportu ministerstva vnitra a spadaly pod ministerstvo školství. "Část peněz jsme čerpali ze školství, takže jsem musela jet na univerziádu," řekla.

V Turecku stříbro a nemoc

V Turecku získala stříbro, ale taky tam onemocněla. V důsledku nemoci a výpadku v přípravě přišla o lednovou formu a na šampionátu na Holmenkollenu doběhla nejlépe 29. na volné třicítce s hromadným startem.

"Systém já nemůžu hodnotit. Prostě to tak je a my se s tím musíme smířit. Doufám, že se na další sezonu pro nás vyřeší lepší příprava. Letos jsme cítili šetření na každém kroku. Nebylo to nic moc," řekla Nývltová, kterou v reprezentaci vede kouč Jiří Šimůnek, ale přípravu konzultuje s Ladislavem Šlofarem, který ji vedl odmalička.

Ve výživě je trochu amatér 

Jedno pozitivum ale nešťastná univerziáda běžkyni přinesla. Seznámila se tam s Milošem Barnou, sportovním lékařem zabývajícím se zároveň sportovní stravou. "Zjistil, že v tom mám obrovské rezervy. Ve výživě jsem trošku amatér," začervenala se běžkyně.

V praxi to bude znamenat, že musí omezit oblíbená smažená jídla. Ráda si třeba pochutná na smaženém sýru. "Smažák nekončí, ale bude muset být v hodně omezené míře. Když se budu snažit snížit váhu, tak abych do toho nešla těžké tréninky, které by mně ublížily. Aby to prostě korespondovalo," řekla Nývltová.

Reklama