Hlavní obsah

Vysočina uvolní na světový šampionát v biatlonu 60 milionů korun

JIHLAVA

Kraj Vysočina uvolní na investiční dotace spojené s pořádáním mistrovství světa 2013 v biatlonu v Novém Městě na Moravě 60 milionů korun. Přiznání dotace dnes projednali krajští radní, s konečnou platností o ní rozhodnou zastupitelé kraje 22. března.

Foto: Alexander Demianchuk , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Peníze jsou účelově vázané na investice do repase sportovního areálu. Nechceme, aby se stalo něco podobného jako při mistrovství světa v lyžování v Liberci," řekl novinářům náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD). Všechny náklady, které případně vzniknou nad rámec rozpočtu, podle něj uhradí pořádající Sportovní klub Nové Město na Moravě.

Šampionát bude největší sportovní akcí v historii kraje Vysočina, v Novém Městě na Moravě se očekává návštěva kolem 200.000 diváků. Asi 350 milionů diváků by mělo sledovat průběh šampionátu u televizních obrazovek po celém světě.

Celkové náklady na výstavbu areálu pro mistrovství světa v biatlonu 2013 dosáhnou 306 milionů korun. Zahrnují úpravu běžeckých tratí, výstavbu parkovišť i opravu tribun a nutného zázemí. Na financování investic na dobudování celého sportovního areálu se bude podílet i ministerstvo školství, Nové Město na Moravě a peníze z Regionálního operačního programu.

Areál by měl být bohatě využit i po skončení šampionátu. "Počítá se s minimálně deseti velkými akcemi nejrůznějšího zaměření ročně," dodal Joukl.

Reklama

Související témata: