Hlavní obsah

Bouřlivák Nykänen si v Harrachově u Ploce nedal ani pivo

Václav ProcházkaPrávo

Publikum složené hlavně ze slunících se cizinců zbystřilo. Při vyslovení jména Matti Nykänen to u harrachovských můstků zahučelo, byť Fin dávno není lyžařskou hvězdou. Spíše přitahuje skandály.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Finský skokan na lyžích Matti Nykänen se po 21 letech vrátil na můstky v Harrachově.

Článek

„U mě ale byl večer před závody a nedal si ani pivo,“ líčil Pavel Ploc, kdysi Nykänenův soupeř při skokanských bitvách, nyní poslanec. Vítal šanci setkat se s dávným rivalem, který za ním v úterý přišel do jeho penziónu. A včera už závodil na mistrovství světa veteránů. Nesedí v base, jak by se někdo mohl domnívat. V Harrachově je po více než 20 letech.

„U mě byl poprvé. Vzpomínali jsme nad fotkami,“ pokračoval Ploc. Jen naoko si vyčetli minulé skutky. Český skokan v zimě 87/88 zabránil Finovi, aby vyhrál všechny díly Turné v jediném ročníku. „Tenkrát jsi mi to v Oberstdorfu sebral,“ nadhodil Nykänen. „Neunesl jsi to a ani nešel na stupně. Ale v Calgary jsi mi to vrátil,“ připomněl Ploc Finovi, že mu pár týdnů po Turné vzal olympijské zlato.

Zato debaty o Nykänově konfliktu s manželkou doma v Ylöjärvi o Vánocích 2009 se podle očekávání nekonaly. Podle zpráv z Finska byl bouřlivákův atak překvalifikován z pokusu o vraždu na týrání, dostal 16 měsíců. Do vězení by šel už potřetí… Jenže Nykänen se odvolal.

I jako tloustnoucí striptér či interpret podle mnohých nevkusných odrhovaček na sebe poutal v minulosti pozornost. Do Čech dorazil coby spořádaný sportovec-abstinent „Má tu i novou dívku, vypadá spokojeně,“ podotkl Ploc.

A překvapilo ho, jak je sedmačtyřicetiletý Fin štíhlý. Na hraně 65 kg. „Jdu do toho jako profesionál,“ hlásil Nykänen. „Ale při prvním skoku jsem se odrazil pozdě,“ zlobil se, jako by šlo o body do Světového poháru. I véčko, styl, který v jeho éře teprve přicházel na svět, odvážně zkouší. „Snaží se,“ všiml si Ploc.

Sám by už na můstek nešel. „Po skákání se mi stejská, to jo. Jenže není čas a nedá se na to jít jen tak,“ přemítal Harrachovák. Jen předával ceny. Ale k pozici na stupních nemohl blahopřát Nykänenovi, ten byl v prvním závodě až pátý.

Reklama

Související témata: