Hlavní obsah

Švýcarský veterán Cuche vyhrožoval řediteli závodů FIS Hujarovi

Sjezdař Didier Cuche vyhrožoval po trénincích řediteli závodů Světového poháru Güntheru Hujarovi, že ho mediálně napadne, pokud nesníží v Kvitfjellu jeden ze skoků. Švýcar s výtkou uspěl, ale za své chování dostane od lyžařské federace FIS pokutu 5000 švýcarských franků (94 tisíc korun) a písemné varování.

Článek

Šestatřicetiletý sjezdař funkcionáři nehrozil, že jej napadne na veřejnosti, jak bylo původně interpretováno. "Nemluvil o ataku fyzickém, ale před novináři. Říkal Hujarovi normálním tónem, že by měli skok snížit, protože je nebezpečný. Řekl, že pokud se někomu něco stane, tak se nebude žinýrovat a bude přes média útočit na Hujaru. Ten to bral jako vydírání," vysvětlil ČTK český trenér Tomáš Bank.

Sjezdařům se v Kvitfjellu nelíbil nebezpečný skok na sjezdovce Olympiabakken, proto žádali jeho snížení, o čemž Hujara dlouho nechtěl slyšet. Až po výtce pořadatelé skok snížili. "Cuche měl pravdu a měl jedinej odvahu něco říci a docílil toho," řekl Bank. Závodníci s Cuchem souhlasili a pravděpodobně se mezi sebou složí a zaplatí pokutu za švýcarského veterána.

Jury se jednomyslně rozhodla švýcarského lyžaře potrestat, samotný Hujara však neviděl jeho přestupek tak dramaticky. "Není problém, že si stěžuje na skok. Problém je ve způsobu, jakým to vyjádřil. Trest bych bral jako žlutou kartu ve fotbale," oznámil Hujara.

Reklama