Hlavní obsah

Neunerová získala s německou štafetou rekordní desáté zlato

CHANTY MANSIJSK

Poslední zlatou medaili na mistrovství světa v biatlonu v ruském Chanty Mansijsku ukořistily Němky. Největší podíl na dnešním triumfu měla finišmanka Magdalena Neunerová, která v posledním okruhu stáhla ztrátu téměř 25 sekund na Ukrajinku Oksanu Chvostěnkovou a s desátým titulem v kariéře se stala vůbec nejúspěšnější biatlonistkou historie.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Němka Magdalena Neunerová.

Článek

Teprve čtyřiadvacetiletá Neunerová převzala štafetu na čtvrtém místě, ale při dvou zastávkách na střelnici jen jednou dobíjela a předvedla raketový běh. Šampionka ze sprintu i závodu s hromadným startem získala pro sebe třetí zlato z MS v Chanty Mansijsku a v historickém pořadí nejúspěšnějších biatlonistek předstihla ještě se třemi stříbry Rusku Jelenu Golovinovou (10 zlatých - 1 stříbro - 1 bronz).

"Tenhle závod vejde do dějin. Bylo to šílené," prohlásila hrdinka Neunerová. "Ještě nikdy jsem v sobě necítila tak bojového ducha. Při běhu jsem i křičela, jak to bolelo," prozradila. Spolu s ní se ze zlata radovaly Andrea Henkelová, Miriam Gössnerová a Tina Bachmannová. Chvostěnková si s ukrajinskou vlajkou v ruce na cílové rovince vychutnala stříbrnou radost, bronz získaly Francouzky.

Češky zopakovaly 12. místo ze šampionátu před dvěma lety v Koreji. Veronika Vítková sice po své druhé střelbě na úvodním úseku figurovala na druhé příčce, ale její kolegyně Gabriela Soukalová, Barbora Tomešová i Zdenka Vejnarová se nevyvarovaly trestných okruhů a s celkovými čtyřmi skončily s odstupem 5:43 minut za vítěznými Němkami.

Vítková ve druhém okruhu dosáhla dokonce druhého nejlepšího času ze všech 80 startujících, rychlejší byla pouze Neunerová. Předávala jako čtvrtá Soukalové, ta však po stojce absolvovala dvě trestná kola a zbývající dvě členky každá po jednom. "Je to škoda, protože takto měly holky naposledy rozjetý závod loni v Ruhpoldingu," připomněl trenér Jindřich Šikola šesté místo ze SP z minulé sezony.

Střelba české biatlonistky sráží často. "Devadesát procent chyb, které děvčata dělají, jsou chyby při spouštění rány. A to jsou současně chyby, pod které se nejvíce podepisuje hlava, tedy psychika," dodal kouč pro svazový web.

Německá výprava vyhrála na Sibiři hodnocení národů se čtyřmi zlatými a třemi bronzy. Druhé skončilo Norsko (4-1-3) před Francií (1-1-2). Český biatlon se cenného kovu nedočkal, nejlepšími výsledky byla osmá místa Michala Šlesingra (ve stíhačce) a nečekaně i Vítkové (vytrvalostní závod).

MS v biatlonu v Chanty Mansijsku (Rusko) - štafeta žen na 4x6 km:
1. Německo (Henkelová, Gössnerová, Bachmannová, Neunerová) 1:13:31,1 (2 tr. okruhy + 13 dobíjení), 2. Ukrajina (Valj Semerenková, Vita Semerenková, Pidhrušná, Chvostěnková) -24,5 (0+4), 3. Francie (Bescondová, Brunetová, Boilleyová, Dorinová) -47,2 (0+9), 4. Bělorusko -1:47,4 (1+6), 5. Itálie -2:42,7 (1+7), 6. Norsko -2:53,1 (2+14), 7. Švédsko -3:04,0 (0+9), 8. Slovensko -4:12,7 (1+12), 9. Rusko -4:33,2 (6+12), 10. Polsko -4:55,5 (0+9), ...12. Česko (Vítková, Soukalová, Tomešová, Vejnarová) -5:42,7 (4+14).

Reklama