Hlavní obsah

K vítězství chybělo málo, ale mám čas, říká Koukal

PRAHA

V minulém týdnu tvrdil, že sprint v Düsseldorfu bere jako předběžný test, nic převratného nečeká a nepřikládá mu žádnou velkou váhu. A výsledek? Martin Koukal z přemíry snahy ve finále ulil start a nakonec byl druhý...

Foto: ČTK/Igor Šefr

Mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Článek

Všem ukázal, že české lyžování se od něj může dočkat dalších báječných výsledků. On si po titulu mistra světa ve Val di Fiemme vytyčil jeden prvotní: v nové sezóně hodlá poprvé v kariéře vyhrát závod Světového poháru.

"Tohle je další krok k tomu, abych to dokázal," hlásil sebevědomě z Německa. Že mu k naplnění snu hned v prvním boji sezóny chyběl kousek, Koukala nijak nerozhodilo. "Ano, scházelo málo. Mám ale dostatek času pracovat a připravit se ještě lépe, protože pořád platí, že bych chtěl vyhrát do února," řekl klidně.

Na okruhu postaveném na nábřeží Rýna Koukal vypadal, že po trati klouže zlehka. V cílovém prostoru po finále Švédové ztěžka dýchali na kolenou, zatímco on chodil dokola a radostně mával lyžemi nad hlavou. Letní dřinu více než jindy zaměřil na sílu.

Vyznamenal se nový servisman

"A když se to skloubí s technikou, tak to vypadá snadno," smál se. Loni vyhořel v Düsseldorfu v kvalifikaci. V sobotu po sněhovém pásu, uprostřed kterého zářily zelené stromy, proletěl a odrazil se tak do vyřazovacích bojů z třetího místa.

"To mě docela uklidnilo. V podstatě je to další krok kupředu, protože loni to bylo v kvalifikaci střídavě oblačno. Když už jsem prošel, tak jsem většinou skončil v semifinále. Tentokrát jsem si věřil, že do toho finále půjdu."

Úspěšně vyšla také premiéra jeho nového osobního servismana. Jan Baranyk, který se dlouho staral o lyže biatlonistům, potvrdil pověst, která ho předcházela. "Že umí mazat v dešti na mokrý sníh. Nezklamal, povedlo se mu to hodně," chválil Koukal, jenž byl v minulosti ve Světovém poháru nejlépe třetí před čtyřmi lety v Ga-Pa při bruslařském sprintu.

Reklama