Hlavní obsah

Exhibici na počest polského skokana Malysze překazilo počasí

ZAKOPANÉ

Husté sněžení překazilo skokanům na lyžích v Zakopaném exhibici "Skoky do cíle", při níž se v sobotu chtěli rozloučit s legendou polského sportu Adamem Malyszem. Ve velmi těžkých podmínkách se nakonec spolu s Malyszem odcházejícím do skokanského důchodu odvážilo skočit devět dalších závodníků, mezi nimi i Švýcar Simon Ammann nebo Čech Jakub Janda.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský skokan na lyžích Adam Malysz se v Zakopaném loučil s kariérou.

Článek

"Byl to můj poslední skok, patřil fanouškům. Rozhodčím se to moc nelíbilo, ale řekl jsem jim, že i tak půjdu skočit," řekl Malysz po skoku z můstku Wielka Krokiew. Vzápětí se ho chopili jeho příznivci a nosili ho na rukou.

Sedmnáctka závodníků měla podle původních plánů skákat na vzdálenost, kterou si před tím vylosovala. Nicméně těsně před začátkem soutěže začalo v Zakopaném hustě sněžit, počasí několik hodin nedovolilo, aby se skokani předvedli divákům.

Se svým sportovním idolem se v Zakopaném loučily desítky tisíc fanoušků s nezbytným "malyszovským" knírkem pod nosem, tuto ozdobu si nechali narůst i někteří sportovní kolegové Orla z Visly. Čtyřnásobný olympijský vítěz Simon Ammann prohlásil, že na exhibici do Zakopaného by dorazil, i pokud by na ni měl dojít ze Švýcarska pěšky.

Pro miliony Poláků se dnes uzavírá éra vzrušení a radosti, o které se jim během uplynulých zimních sezon staral právě Malysz. Za jeho výkony, které v zemi vyvolaly několik vln "malyszománie", mu poděkoval i polský prezident Bronislaw Komorowski s manželkou Annou.

Třiatřicetiletý rodák z Visly se v Polsku těší úctě jako národní hrdina. Na kontě má čtyři tituly mistra světa, čtyřikrát vyhrál Světový pohár, podařilo se mu získat také tři stříbrné medaile a jeden bronz na olympijských hrách.

Další sportovec, kterého by Poláci mohli milovat stejně jako "svého" Malysze, zatím na obzoru není.

Reklama