Hlavní obsah

Bauerův velký sok Veerpalu neprošel v únoru dopingovým testem. Pak ukončil kariéru

TALLINN

Dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na lyžích Estonec Andrus Veerpalu měl v únoru pozitivní dopingový nález na růstové hormony. O týden později ohlásil někdejší velký soupeř Lukáše Bauera konec kariéry kvůli zdravotním problémům a na světovém šampionátu v Oslu už nestartoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Stříbrný Lukáš Bauer gratuluje Estonci Veerpaluovi.

Článek

O Veerpalově pozitivním testu při kontrole Světové antidopingové agentury (WADA) po závodu 29. ledna v estonském Otepää dnes informovala Mezinárodní lyžařská federace. "Analýza kontrolního vzorku B provedená 5. a 6. dubna v laboratořích v Kolíně nad Rýnem byla rovněž pozitivní," uvedlo vedení FIS.

Veerpalu popírá, že by užíval zakázané látky. "Prohlašuji před vámi všemi, že jsem nikdy nic zakázaného nevzal. Všech svých nejlepších výsledků jsem dosáhl díky tvrdé práci," uvedl na dnešní tiskové konferenci. Lékař estonského svazu Jüri Laasik tvrdí, že zvýšené hodnoty růstových hormonů mohly způsobit extrémně velké tréninkové objemy a fyzická námaha.

Čtyřicetiletý lyžař patří mezi největší ikony estonského sportu. Vyhlášený klasik získal na olympijských hrách v letech 2002 a 2006 dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Stejnou bilanci má z mistrovství světa. Bauera připravil na klasické patnáctce o olympijské zlato v Turíně 2006 i titul mistra světa v Liberci 2009, český lyžař skončil vždy druhý.

Svou neúčast na letošním šampionátu vysvětloval problémy s koleny, které ho provázely dlouhodobě. "Můj zdravotní stav a věk mi říkají, že nemám šanci na mistrovství bojovat o příčky nejvyšší. Vždy mám nejvyšší ambice, i příprava byla výborná, ale musím poslouchat tělo," řekl Veerpalu v únoru.

Reklama