Hlavní obsah

Sdruženářem roku byl zvolen Tomáš Slavík

PRAHA

Nejlepším českým sdruženářem uplynulé sezony byl ve třetím ročníku ankety podle očekávání vyhlášen Tomáš Slavík. V hlasování závodníků, trenérů, funkcionářů, lyžařských expertů a novinářů se stal nástupcem dosud jediného vítěze Pavla Churavého. Mezi trenéry obhájil loňské prvenství Luděk Šablatura, nováčkem roku byl vyhlášen dorostenec Tomáš Portyk.

Článek

Slavík, který 29. dubna oslaví třicáté narozeniny, vyhrál přesvědčivě se ziskem 128 bodů před Miroslavem Dvořákem (88) a Churavým (37). "Úspěch v anketě mě těší, ale tak trochu jsem to čekal, protože mi vyšla druhá polovina sezony a dařilo se mi na mistrovství světa i domácím šampionátu," uvedl v tiskové zprávě svazu Slavík.

Paradoxně mu prý pomohla v lednu a únoru měsíc trvající soutěžní přestávka, v níž trénoval. "Pro příští sezonu je to pro mne současně velká motivace, abych stabilizoval výkonnost a udržel se mezi elitou," uvedl Slavík, jehož největším úspěchem v sezoně bylo sedmé místo na MS v Oslu na velkém můstku.

Churavý má za sebou nepovedenou sezonu, v závodech Světového poháru s jedinou výjimkou v Lillehammeru končil ve třetí a čtvrté desítce. "Byla to promaroděná sezona. Začalo to v létě zraněním ruky a pokračovalo sérií nejrůznějších chorob. Neuvěřitelně jsem se trápil, chyběl trénink, pohoda, síla, všechno. Teď je důležité, aby odborníci zjistili, co mi vlastně bylo. Momentálně běhám po vyšetřeních," řekl Churavý.

Anketa Sdruženář roku České republiky:
Muži: 1. Slavík 128 bodů, 2. Dvořák 88, 3. Churavý 37, 4. Vodseďálek 7, 5.-6. Havránek a Matura (všichni Dukla Liberec) oba 3.
Trenéři: 1. L. Šablatura 96, 2. Šmíd (oba reprezentace ČR) 49, 3. Latzka (SKL Nové Město na Moravě) 21.
Junioři: 1. Portyk (LSK Lomnice nad Popelkou) 97, 2. Kozák (SKL Nové Město na Moravě) 65, 3. Kelnar (TJ Rožnov pod Radhoštěm) 36.

Reklama