Hlavní obsah

Servisman Fousek chtěl končit, ale bude s Bauerem pokračovat dál

PRAHA

Po devíti letech málem skončila spolupráce běžce na lyžích Lukáše Bauera a jeho servismana. Vít Fousek byl po sezoně rozhodnutý, že už se do mazacích buněk nevrátí, ale své rozhodné ne už přehodnotil a o víkendu by měl s trojnásobným olympijským medailistou dojednat podmínky na další sezony.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Servisman běžců na lyžích Vít Fousek

Článek

"Fous (přezdívka Fouska) je pro mě rodinné stříbro, je strašně důležitý," vyzdvihl Bauer důležitost Fouska při audienci u ministra obrany Alexandra Vondry.

Před měsícem to ale vypadalo, že Fousek s mazáním Bauerových lyží skončí. Na mistrovství republiky v Harrachově říkal, že dál nejede. "Nebyl za tím jeden konkrétní důvod, ale všechno tak nějak dohromady. Byla špatná nálada v týmu, Lukáš byl nervózní a říkal jsem si, jestli to mám ještě zapotřebí," řekl Fousek ČTK. "Neumím se nad práci povznést a moc všechno prožívám, takže jsem byl rozladěný."

Nikdo lepší není

Přemluvit Fouska se snažil Bauer i další lidi okolo běžeckého lyžování, jelikož jeho zkušenosti a znalosti jsou k nezaplacení. "I ten nejkvalitnější, kterého bych mohl v Čechách sehnat, tak by byl zpočátku slabší náhradou Fouse," uvedl Bauer.

Fousek, sám bývalý běžec, jehož nejlepším výsledkem bylo 41. místo na klasické desítce na mistrovství světa v Thunder Bay 1995, se nakonec nechal přemluvit. O víkendu by měl s Bauerem dohodnout definitivní podmínky spolupráce.

S Fouskem jako osobním servismanem začleněným do reprezentačního týmu začal Bauer pracovat již v roce 2002. Fousek od té doby vybíral a připravoval lyže na všechny velké úspěchy Bauera - tři cenné kovy z olympijských her, stříbro z šampionátu v Liberci, dva triumfy v etapové Tour de Ski a celkový ve Světovém poháru.

"Řekl jsem si, že by bylo ještě dobrý u toho být, pokud to bude možné, aby jsme to s Lukášem zdárně dokončili," řekl devětatřicetiletý Fousek, který žije na Žďársku ve vísce Tři Studně a před léto dělá dřevorubce. "Už mám práci nachystanou," těšil se.

Jeden sporný bod budou muset Bauer s Fouskem vyřešit. Běžec po uplynulé sezoně uvažoval, že by chtěl k Fouskovi ještě jednoho servismana. "V sezoně jsem to tak cítil, ale zdroje jsou omezené a bude to záviset na tom, jak bude obsazený servis," řekl Bauer. "Já si nemyslím, že by to Lukášovi v něčem pomohlo," uvedl Fousek.

Reklama