Hlavní obsah

Běžec na lyžích Jakš si opět zpestří přípravu horským kolem

PRAHA

Běžec na lyžích Martin Jakš si stejně jako v minulém roce zpestří přípravu na novou sezonu několika závody na horském kole. Za sebou má měsíc, kdy úplně vypnul a odpočíval, ale již za dva týdny ho na kole čeká první naplánované soutěžní klání, jímž bude v Mladé Boleslavi druhý díl seriálu závodů Kolo pro život.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Jakš během závodu Pražské schody

Článek

Se svou stájí Nissan Dolák je čtyřiadvacetiletý reprezentant v běhu na lyžích domluvený na účasti v pěti až šesti závodech. "Tak by to mělo vyjít. Budu závodit zase tak nějak do konce července, potom už to kolo budu omezovat," řekl novinářům Jakš.

Po měsíci nicnedělání se ovšem potřebuje dostat trochu do formy. "Snažil jsem se hodně odpočívat, byl jsem i týden na Kapverdách, kde bylo nádherně. Ale ani přes ten měsíc volna se nedostavil ten pocit, že bych byl plný síly a řekl si, že si potřebuju zaběhat nebo něco takového," připustil.

Nejbližších 14 dnů ho proto čeká trénink na kole na Mallorce, kde bude trávit první hodiny v sedle v této sezoně. "Chci jezdit dlouhé hodiny na kole, ale je to schválně u moře, aby tam byla možnost dobré regenerace, byl to pozvolný začátek a tělo nedostalo takovou ťafku," vysvětlil.

Naostro začne v Mladé Boleslavi 14. května. "To bude první závod, asi tři dny nato, co se vrátím (z Mallorky). Pak Král Šumavy, to je takový můj domácí závod, který bych do toho programu rád zařadil. A závody ze série Kolo pro život, které se vejdou mezi soustředění, protože pak už také začínáme (s přípravou na lyže)," nastínil Jakš.

Vynechá ale závod Pražské schody, jehož se loni v červnu zúčastnil. "To asi nevyjde. Sice jsem říkal, že bych si to dal klidně znova, ale trenér mě krotí, protože to je přece jen trochu nebezpečné," litoval.

Sám si také během loňska prožil několik pádů. "Pády byly, ne nijak moc, asi tři, ale naštěstí nijak nebezpečné," připomenul Jakš, který bude letos jezdit na celoodpruženém kole. "Jsem zvědavý a těším se, až na něj sednu. Zatím ho mám doma, je nové a nablýskané," smál se Jakš.

Ačkoli si musí dávat pozor na zranění s ohledem na svou hlavní sportovní profesi, přílišná opatrnost prý jde během závodů stranou. "Když na to člověk myslí, že by se mu mohlo něco stát, tak je to špatně. Při závodech prostě jedu a většinou na to zapomínám. A člověk takhle v kontaktu s profíkama, kteří ty sjezdy jezdí dobře, nechce moc ztratit, takže se snažím jet stejnou stopu," nezapřel srdce závodníka Jakš.

Výjezdy do kopců naopak zvládá velmi solidně díky dobré kondici z běžek. "Když za to vezme Honza Hruška, tak toho asi nedám, ale můžu říct, že třeba loni na konci té cyklistické sezony jsem se cítil podstatně lépe než na začátku a byl schopný jet dvě hodiny i víc slušné tempo a stačit těm dobrým jezdcům," pochvaloval si Jakš. "Takhle na začátku je to horší," doplnil.

Na kole by měl opět potkat i svého kamaráda z bílé stopy Lukáše Bauera, přestože ten přestoupil do konkurenčního týmu. "Určitě pojede Krále Šumavy, u ostatních závodů uvidíme, zda se ještě někde potkáme. Ale myslím, že on to bude mít o něco volnější a nepojede těch závodů tolik," uvedl Jakš.

Mezi oběma lyžaři panuje i na kole zdravá rivalita. "Nebude to nijak na ostří nože, ale soupeřit určitě budeme, jako obvykle. Loni na Králi Šumavy mi ale silně pomáhal, to byl můj první závod," připomněl Jakš.

První lyžařské soustředění ho čeká 18. května. "To bude jen tak na pět dní, kdy se sejdeme v Liberci. Budou se znovu podepisovat smlouvy na Dukle, dozvíme se organizační věci a měli bychom si tam dát i první společné tréninky," uvedl Jakš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články