Hlavní obsah

Valenta: na dítě nezdary svádět nebudu

PRAHA

Chystá se šokovat akrobatický svět kouskem zvaným Ledový dech. Jinak je prý teď ale hlavně jen pečlivým tátou. "Vlastně jsem spíš takový mámatáta. My se o vše s Elen dělíme," říká olympijský vítěz Aleš Valenta, otec tříměsíčního Denise.

Foto: AlesValenta.cz

Aleš Valenta

Článek

Ve čtvrtek odpoledne odjel pilovat skoky do Švýcarska. Loni si nadával, že chyboval při naplánování podzimní přípravy, a tak letos leccos změnil. "Nehodlám už čekat, až bude na ledovci hezky. Budu raději ve Švýcarsku skákat do vody, a když bude na horách pěkně, stačí zavolat a vyrazím na sníh," plánuje třicetiletý lyžař, jenž se později vydá do Finska.

Při třech vrutech neumí přibalovat...

Kvapem se blíží ostrý rozjezd Světového poháru. Sezóna bez vrcholného závodu, ale opět taková, v níž by rád podruhé v kariéře všechny ohromil. Na olympijské hry v Salt Lake City si vzpomene každý: k úžasu všech zatočil trojité salto s pěti vruty a bral zlato.

Teď má nachystanou novinku, Ledový dech je skoro stejný, jenže... Tři vruty se vměstnají do jediného, prostředního salta. Je tedy rozhodně těžší! Kdy si ho troufne ukázat s dopadem do sněhu? "Otázkou jsou podmínky," upozorňuje jako vždy.

"Ale když budou úplně super, rád bych ho na některém závodě předvedl v obou kolech. Musím zkrátka cítit, že na to v danou chvíli mám. Pak to zvládnu!" Byť je však skok již takřka připraven, přesto Valenta stále řeší jeden horký technický problém. "V těch třech vrutech ještě neumím přibalovat. A nevím, jestli to v té rychlosti nejde, nebo jestli to zkrátka jen neumím," vykládá.

... přebalování zvládá bez problémů

Co však českému akrobatovi naopak jde velmi dobře, je přebalování. O synka se bez potíží postará. Umí vše nutné a jelikož maminka už nekojí, klidně se o něj může dvakrát týdně starat.

"Máme péči rozdělenou. Elen pracuje právě jen ty dva dny, což jsou mé dny volna. Padnou tedy na hlídání..." směje se, i když přiznává, že po narození potomka spí méně a je více unaven. "Jenže to není důvod k tomu, abych se zhoršil po sportovní stránce. Vůbec to nesouvisí. Když se mi nebude dařit, nebudu to svádět na Denise."

Nenechá se rozptýlit, a to ani svou rodinou

V létě vyhrával skoky s dopadem do vody. I Ledový dech s "měkkým" dopadem divákům ukázal. Jenže start Světového poháru v Austrálii se mu nevydařil. Dvakrát byl dvanáctý a navíc spadl. Naštěstí bez zdravotních následků. Kolena i kotníky drží. Co bude dál? Na co by v sezóně rád dosáhl? K tomu se konkrétně nevyjádřil.

"Kdo by nechtěl vyhrát Světový pohár? Když budu skákat dobře, tak mám tak vysokou obtížnost, že jsem schopen konkurovat nejlepším. Trénoval jsem hodně a pilně. Snad ukážu maximum toho, co umím. To je můj cíl," říká Valenta, jenž minulý týden vyhrál televizní soutěž známých osobností o nejlepší paměť...

"No, dostával jsem od kamarádů esemesky, ale stejně mám paměť stejnou, jako každý jiný. Že jsem mezi nějakou dvouprocentní elitou, je nesmysl," zlehčuje vše lyžař, který se už chystá na to, že část sezóny prožije v odloučení od rodiny. "Mám rád své soustředění na výkony. Dělám něco, co chci dělat dobře. Nerad se nechávám rozptylovat, i když by to s rodinou bylo krásné rozptylování..."

Reklama