Hlavní obsah

Bank králem lyžařské sezóny, Bauera porazil o jediný hlas

PRAHA

Potřetí za sebou putuje triumf v tradiční anketě Král bílé stopy mezi zástupce alpských disciplín, Šárku Záhrobskou ale po dvou vítězstvích střídá poprvé v kariéře Ondřej Bank. Všestranný lyžař v těsném duelu, jehož výsledky byly vyhlášeny v pátek na slavnostním galavečeru na pražském Žofíně, Bank porazil o jediný hlas běžce na lyžích Lukáše Bauera.

Foto: archiv

Ondřej Bank

Článek

Narozdíl od předešlých let čeští lyžaři nezískali žádnou „velkou“ medaili, skvělých výsledků ale přesto nebylo málo. Bank letos jako jeden ze šesti sjezdařů a vůbec první z Čechů dokázal bodovat v každé z pěti disciplín Světového poháru a jeho maximem na mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu bylo páté místo v superkombinaci. Bauer skončil třetí v prestižním seriálu Tour de Ski a v konečném pořadí mu patřilo čtvrté místo, na MS v Oslo byl ale nejlépe sedmý.

„Byla to výborná sezona, jen jí asi chyběla ta třešnička v podobě stupňů vítězů. Příští rok na ně chci dosáhnout. A můj plán se nemění, jezdit budu maximum závodů. Pro mě osobně je víc celkový Světový pohár než jeden závod na mistrovství světa, i když ten okolím bývá vnímán výš. Možná i díky němu jsem předstihl Lukáše, který přece zajel úžasný a podle mě nedoceněný výsledek v Tour de ski,“ komentoval Bank těsný souboj s Bauerem.

V dílčích kategoriích byla pozice vítězů jednoznačná. Bank s Bauerem triumfovali ve svých disciplínách, stejně jako skikrosař Tomáš Kraus mezi akrobatickými lyžaři, Tomáš Slavík v severské kombinaci, Roman Koudelka mezi skokany na lyžích, snowboardkrosařka Eva Samková ve snowboardingu, Jan Němec v travním lyžování. Bratr a trenér Ondřeje Banka Tomáš Bank byl vyhlášen trenérem roku, mezi juniory triumfovala snowboardistka Samková. V hlasování o nejsympatičzějšího lyžaře roku zvítězil Ondřej Bank před Stanislavem Řezáčem o víc než pět set hlasů.

Král bílé stopy je tradiční anketa o nejlepšího českého lyžaře, kterou už od roku 1973 vyhlašuje Svaz lyžařů České republiky. Historicky prvním vítězem ankety se stal skokan na lyžích Rudolf Höhnl, nečastější vítězkou byla běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která loni převzala korunu posedmé v kariéře. Od roku 2005 rozhodovala o celkovém vítězi široká veřejnost, letos se svaz vrátil k hlasování lyžařských expertů.

Král bílé stopy 2011
Absolutní pořadí (odborná komise)
1. Ondřej Bank (alpské lyžování) 15 bodů, 2. Lukáš Bauer (běh na lyžích) 14, 3. Stanislav Řezáč (běh na lyžích) 4, 4. 5. Šárka Pančochová (snowboarding) 3, 5. Jan Němec (travní lyžování) 2.
Akrobatické lyžování
1. Tomáš Kraus (skikros) 28, 2. Nikol Kučerová (skikros) 7, 3. Nikola Sudová (boule) 5.
Alpské lyžování
1. Ondřej Bank 39, 2. Šárka Záhrobská 2, 3. Kryštof Krýzl 1.
Běh na lyžích
1. Lukáš Bauer 32, 2. Stanislav Řezáč 8, 3. Martin Jakš 2.
Severská kombinace
1. Tomáš Slavík 35, 2. Pavel Churavý 4, 3. Miroslav Dvořák 2.
Skoky na lyžích
1. Roman Koudelka 31, 2. Jakub Janda 5, 3. Jan Matura 4.
Snowboarding
1. Eva Samková 21, 2. Šárka Pančochová 17, 3. Klára Koukalová 3.
Travní lyžování
1. Jan Němec 31, 2. Zuzana Gardavská 7, 3. Martin Štěpánek 2.
Junior roku
1. Eva Samková (snowboarding) 35, 2. Ester Ledecká (alpské/snowboarding) 3, 3. Lukáš Kolouch (travní) 2.
Trenér roku
1. Tomáš Bank (alpské) 21, 2. Miroslav Petrásek (běh) 8, 3. Marek Jelínek (snowboarding) 3.
O nejsympatičtějšího lyžaře (internetové hlasování)
1. Ondřej Bank (alpské) 2089, 2. Stanislav Řezáč (běh) 1571, 3. Kateřina Pauláthová (alpské) 1018.

Reklama