Hlavní obsah

Bank by polovinu lyžařského království věnoval Bauerovi

Rytířskými mravy hodnými královského stavu vyrazil konkurenci dech. Sjezdař Ondřej Bank v pátek převzal korunu pro nejlepšího českého lyžaře uplynulé zimy a v narychlo kupovaném obleku usedl na trůn, který po dvou letech vyklidila Šárka Záhrobská. Sám v zisk poslední trofeje sezóny nevěřil. A když už, tak by se o ni klidně rozdělil s běžcem na lyžích Lukášem Bauerem, který těsný duel prohrál o jediný bod.

Foto: Martin Sidorják

Letošní Král bílé stopy Ondřej Bank.

Článek

Vážně byste se o korunu rozdělil?

Nejen Lukáše, ale všechny české závodníky v průběhu sezóny sleduji. A jeho třetí místo na Tour de Ski a čtvrtá pozice v konečném pořadí Světového poháru je super výsledek. Já vím, že se hodně cení umístění na mistrovství světa (Bank pátý v superkombinaci, Bauer nejlépe sedmý – pozn. red.). Ale přinejmenším polovina té koruny by měla Lukášovi patřit.

Byť bez kýžené medaile, přesto byla vaše sezóna bez nadsázky životní. Tušil jste, že převezmete korunu po Šárce Záhrobské zrovna vy?

Možná ještě najdete na mém saku cedulku s cenovkou. (směje se) Byl jsem připravený vzít si triko a nějaké sako, odbýt si na pódiu svou kategorii. Ale pak mi bylo naznačeno, že se něco chystá a dostal jsem radu, že se mám trochu obléknout. Nebylo to ale jednoduché, přece jen jsem musel vidět hokejisty v semifinále a pak rychle běžet do obchodu.

Pravidly sešněrovaná etiketa, to není váš styl. Jak nakupuje „vágus“ oblek na žofínský galavečer?

Vím o tom kulový, sako jsem kupoval naposled na bráchovu svatbu. S výběrem na Krále mi pomohl manažer, za dvacet minut byli vybráno. Ale s ohledem na ten hokej to stejně bylo trochu složitější. (smích) Je pravda, že člověk by měl doma něco takového mít. Ale úplně příjemně mi v tom není. Příští rok zkusím najít skulinku v etiketě a přijít v něčem jiném.

Nejjednodušší způsob je nevyhrát...

(smích) To jo, ale taky to není úplně ono.

Od konce sezóny již uběhl nějaký čas, stačil jste si odpočinout?

Odpočinout... Když jsem korunu přebíral, tak se ve mně mísily pocity totální únavy, hladu a žízně. Poslední dva týdny jsem testoval lyže, každý den od pěti od rána. Ještě ve čtvrtek jsem lyžoval na ledovci, pak jsem jel na golf do Mladé Boleslavi, celý den tam chodil, v pátek hektika před vyhlášením... Jsem hotový. Ale testy dopadly dobře, v tomhle směru jsme odvedli obrovský kus práce. Takže i přes tu únavu to stálo za to.

Nyní si tedy můžete vybrat zasloužené volno?

Mám ještě nějaké sponzorské povinnosti spojené s golfem, tak doufám, že se mi nezprotiví. Pak bych chtěl jet k moři a vyzkoušet nějaký normální sport ve vodě a v teple. Lyže nechci vidět alespoň měsíc.

Přípravu na novou sezónu tedy zahájíte v tomto horizontu?

To snad ani nechci vědět. (smích) Letos jsme využili dobrých podmínek na konci zimy a začátek můžeme o něco posunout. Začneme ve Švýcarsku a čeká nás i cesta do Chile.

Reklama