Hlavní obsah

Česko bude hostit SP běžců na lyžích, skokanů sdruženářů

PRAHA/PORTOROŽ

Tři zimní lyžařské Světové poháry a jeden podnik letní Grand Prix bude hostit Česká republika v nové sezoně. Kalendářní konference Mezinárodní lyžařské federace (FIS) ve slovinské Portoroži mimo jiné potvrdila, že se po dvou letech vrátí běžci na lyžích na tratě do Nového Města na Moravě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

V Harrachově opět budou hostit Světový pohár.

Článek

Na Vysočině poběží v sobotu 11. února muži 30 kilometrů klasicky a ženy poloviční vzdálenost. O den později budou následovat sprinty. V Novém Městě na Moravě závodili elitní lyžaři naposledy předloni v lednu 2009 v rámci etapové Tour de Ski, v uplynulé sezoně se sprinty SP konaly v libereckém areálu ve Vesci.

Český svaz usiluje i o návrat sprintů do Vesce. "Snažíme se. Dalšími kandidáty na tento zřejmě sprinterský víkend po Tour de Ski jsou Poláci, Francouzi a Italové," řekl generální sekretář svazu Petr Graclík webu czech-ski.com.

V Harrachově mají začátkem prosince závodit skokani na lyžích, což se v uplynulé sezoně nepodařilo kvůli větru a hustému sněžení. Novinkou je, že se pod Čertovou horou vedle dvou závodů jednotlivců má uskutečnit také soutěž družstev. K tomu Češi přivítají Kontinentální pohár žen, a to v Liberci 18. a 19. února.

Světové poháry v ČR v sezoně 2011/2012:
Běh na lyžích:
11.- 12. února, Nové Město na Moravě - 30 km muži/15 km ženy klasicky, sprinty volně.
Skoky na lyžích:
9.- 11. prosince, Harrachov - HS142, 2x jednotlivci, družstva.
Severská kombinace:
31. srpna, Liberec - letní Grand Prix,
25.- 26. února, Libere

V Liberci by se 25. a 26. února měli sejít závodníci v severské kombinaci, chybí jen vyladění smluvních záležitostí mezi svazem a agenturou zajišťující televizní přenosy. "Do dvou týdnů bude jasno," řekl Roman Kumpošt, šéf sdruženářské komise FIS. Posledního srpna se v Liberci uskuteční letní Grand Prix sdruženářů.

Sdruženáři chystají také nový druh závodu. "Mělo by se skákat do předem daných pásem a startovat společně do běhu. V něm by byla trestná kola jako při biatlonu," uvedl Kumpošt. Takto by se mělo závodit v Lahti, Zakopaném a Schonachu. Do finále SP se kvalifikuje jen třicet nejlepších v sezoně a absolvují závod v historicky tradiční skladbě - dva skoky a 15 km běhu.

Reklama

Související témata: