Hlavní obsah

Boulařce Sudové pomáhala v přípravě trenérka atletky Rosolové

PRAHA

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se na nadcházející sezonu připravovala i pod dohledem elitní atletické trenérky. Na jarním plánu nejlepší české boulařky se v minulých dnech podílela i Martina Blažková, která mimo jiné vede úspěšné čtvrtkařky: Denisu Rosolovou a překážkářku Zuzanu Hejnovou.

Foto: René Volfík, ČTK

Nikola Sudová

Článek

"Dělala jsem rychlost na dráze - od třicítek do stovek, švihadlo, třicetiskoky, docela dřina. A odpoledne ještě hodinu a půl v posilovně," uvedla Sudová na webu lyžařského svazu czech-ski.com. Po loňské operaci kolenních vazů se snaží dohnat a vylepšit fyzickou kondici, protože se v uplynulé sezoně ještě necítila v ideálním stavu.

"Teď na suchu už koleno vůbec nevnímám. Ale na velké trampolíně jsem skákala zatím jen jednou a na ty dopady a odrazy noha ještě reaguje," řekla. Proto zatím převážně běhala, jezdila na kole a cvičila. Nyní vyráží na týden k moři do Řecka. "Oddychnu si, ale ne že bych nic nedělala. Zaplavu si a proběhnu se. Fyzičku musím udržet," řekla Sudová, která se také stala patronkou svitavských basketbalistů.

Po návratu z dovolené se už Sudová zaměří s trenérem Radkem Herotem na akrobatickou přípravu. Čtyři týdny stráví v tréninkovém centru Aleše Valenty ve Štítech na Šumpersku při skocích do bazénu. A v srpnu se pak vydá na tři týdny do Austrálie. "Letní příprava na sněhu je důležitá, vždycky jsme z ní hodně těžili," konstatoval Herot. Na podzim plánují evropský sníh převážně ve švýcarském Zermattu.

Na další sezonu se Sudová už připravuje jako nositelka titulu magistra. Na Pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci dokončila po deseti letech studium učitelství druhého stupně obor zeměpis, tělocvik. "Jsem ráda, že to mám po tak dlouhé době za sebou. Že nemusím po každé zimě řešit: 'Musíš se vrhnout na školu'," oddychla si členka Dukly Liberec.

Sudová obhájila diplomovou práci věnovanou sportovní přípravě v olympijském cyklu pro jízdu v boulích. Při poslední sportovní zkoušce si vytáhla téma běžecké lyžování. "Vyprávěla jsem o pravidlech, technice, historii, fyziologických zákonitostech. Jakžtakž jsem to zvládla," vyprávěla devětadvacetiletá akrobatická lyžařka z Jablonce nad Nisou. Zkoušku ze zeměpisu a společenských věd složila úspěšně už na podzim.

Reklama