Hlavní obsah

Slavný běžec na lyžích i dopingový hříšník Myllylä byl nalezen mrtev

Bývalý slavný finský běžec na lyžích Mika Myllylä, jehož kariéru zničil v roce 2001 dopingový skandál finského mužského týmu na mistrovství světa v lahti, zemřel v pouhých jednačtyřiceti letech. Policie našla jeho tělo v úterý v bytě ve městě Kokkola, ale důvod smrti nesdělila.

Foto: http://aurinko.krap.pl

Mika Myllylä

Článek

Slavné časy Myllylä prožil v letech 1998 a 1999. Na olympiádě v Naganu vyhrál volnou třicítku a přidal bronz na desítce. Vrcholem jeho kariéry bylo mistrovství světa v Ramsau o rok později, kde získal tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Celkem vybojoval šest olympijských kovů a dohromady má devět medailí z mistrovství světa.

Propad do hlubin přišel v roce 2001. Na světovém šampionátu v Lahti měl stejně jako další finští běžci pozitivní test na plasma-expander HES. Dostal dvouletý zákaz činnosti, který mu vypršel 21. února 2003. Loni užívání dopingu přiznal.

V roce 2005 se Myllylä objevil v Bedřichově a dvanáctý doběhl v dálkovém běhu Jizerská padesátka, ale jinak měl problémy. V roce 2006 podstoupil odvykací kůru ze závislosti alkoholu, ale asi neúspěšně. V roce 2008 dostal podmíněný trest vězení na tři měsíce za řízení v opilosti a loni mu hrozilo vězení za násilné činy.

Reklama