Hlavní obsah

Bauer si léto i s Němci pochvaluje a věří, že to v zimě potvrdí

PRAHA

Dře jako mezek a ještě si to pochvaluje. Běžec na lyžích Lukáš Bauer se doma na Božím Daru po letech opět připravuje s německou skupinou, jezdí na kempy s národním týmem a doufá, že v zimě bude o kus lepší než v uplynulé sezóně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lukáš Bauer

Článek

"Příprava zatím probíhá dobře, ale bude rozhodovat, až jak budu spokojený v zimě s výsledky. Pocit trénování ale mám zatím víc než dobrý," řekl na svém webu Bauer, trojnásobný olympijský medailista a stříbrný z mistrovství světa v Liberci.

Ve srovnání s loňským rokem omezil horské kolo. "Soustředím se na lyžařskou přípravu, aby to v zimě bylo o kousek lepší než v minulé sezoně," řekl.

S koučem Miroslavem Petráskem spolupracuje jen na úrovni reprezentace a po pěti letech se vrátil k letní přípravě s německou skupinou Janka Neubera, v které jsou například Tom Reichelt, Valentin Mättig, či Monique Siegelová. Na Božím Daru a v Oberwiesenthalu tak nejezdí osamocen a využívá jejich tréninkových plánů.

"Trénink si naprosto pochvaluju. Je otázkou, nakolik se dá zkombinovat s českými tréninky, protože každý přístup je trošku odlišný, ale pro letošní sezonu jsem si to takhle vybral. Pocit z toho mám dobrý, ale musí být podpořen výsledky. Já ten pocit mám, že by to tak mělo být, ale musíme si počkat na sníh," uvedl Bauer.

Za pár dnů čtyřiatřicetiletý Bauer je s náplní německé přípravy spokojen. Nedělal ale součty a neporovnával, kolik má najeto oproti jiným sezonám. "Jezdíme víc na kolečkových lyžích než s českým týmem, víc posilujeme, ale určitě bych tomu nedával váhu, že to musí být lepší nebo nemusí být lepší," uvedl Bauer.

Německý tým má ve srovnání s českým modelem jinak nastavený program tréninků. "V Čechách se trénuje až tři dny v kuse a pak den volna, kdežto oni trénují šest dnů v kuse a den volna, přičemž třetí den se trénuje jen půlden a volno vychází na neděli," řekl Bauer a dodal, že jako otci dvou dětí mu jasně dané volno vyhovuje. "Protože vím, kdy mám čas, a v rodinném životě je potřeba být doma," usmál se běžec.

Přípravu začal Bauer trochu nešťastně. Druhý den červnového soustředění v českým týmem si podvrknul kotník a musel odjet domů. "Týden jsem byl bez tréninku. Pak jsem postupně jezdil soupaže na kolečkových lyžích, klasiku a těsně před dalším 'repre kempem' jsem byl asi třikrát běhat," řekl Bauer. Začátkem července ale zvládl přípravu v Oberohofu, kde se i lyžovalo v tunelu, přes stoupající únavu bez omezení.

V červenci stihl vyhrát výběh z Perštejna na Klínovec a začátkem srpna odjel na dovolenou do Turecka. Horko v Beleku strávil s rodinou u bazénu, ale nicnedělání nevydržel. "Ne, že by se mi v tom horku chtělo, ale dvakrát jsem si tam byl i zaběhat a v posilovně, abych nezrezivěl," řekl vítěz Světového poháru běžců z roku 2008.

Nyní už Bauer znovu trénuje. O víkendu odjede s reprezentací na další soustředění, tentokrát do slovinské Rogly, kde bude až do konce prázdnin. V září možná ještě vyrazí s Němci do tunelu v Oberhofu a v polovině měsíce s Čechy poprvé na ledovec.

Reklama