Hlavní obsah

Vítka při námaze trápí bolesti břicha

PRAHA

Místo na lyžích běhá po doktorech. Biatlonistu Zdeňka Vítka sužují žaludeční problémy, lékaři nedokáží říci, proč má při námaze křeče a bolesti v břiše, ale už nyní je jisté, že kvůli tomu nestihne začátek Světového poháru a hrozí i nebezpečí, že vynechá celou sezónu.

Foto: Archiv

Biatlonista Zdeněk Vítek

Článek

"Můj optimismus dostává zabrat, lékaři mi zatím nařídili rekonvalescentní program." Bronzovému medailistovi z letošního MS se hlavou honí černé myšlenky. "Věřil jsem, že to samo nějak odezní, ale tohle už není normální," obává se. "Jak se roztahují při vysoké námaze plíce, tak masírují trávicí trakt, protože potrava není strávená," přibližuje náznak lékařského vysvětlení.

Možná zkusí akupunkturu

Absolvuje jedno vyšetření za druhým, padlo už i slovo operace. "To jsem zatím vzal jako strašení, jenže kluci už najíždějí kilometry na sněhu a já se mohu jen zlehka hýbat. Žádná velká intenzita a ne dlouho, pak to bolí," ukazuje si na břicho, kvůli němuž musel opustit už soustředění v Ramsau. "Kdybych měl jiné zaměstnání, možná bych na to ani nepřišel, ale při tréninkovém vypětí mě blokuje bolest v oblasti solaru," říká Vítek.

Přemýšlí i o alternativní medicíně. "Napadlo mne vyzkoušet akupunkturu, docela bych věřil i na přenos energie, ale ještě na takové pokusy není zralá doba." Nyní čeká, zda mu změna léčby a nové medikamenty po třech týdnech užívání pomohou. "Doufám, že moje tělo je schopné se s tím poprat."

Předčasný konec si zatím nepřipouští

Upravil stravu, ale přísnou dietu nemá. "Jen bych neměl jíst jídla extrémně kořeněná, tučná nebo přesolená," prozrazuje, ale o biatlonových plánech v nadcházející sezóně mluvit nechce. "K tomu se fakt nemůžu vyjadřovat, když nevím co se mnou bude."

Když se stihne dát do konce roku zdravotně do kupy, pak bude vše směrovat k mistrovství světa. "Čekala by mě improvizovaná příprava s výhledem na svět, ale uvidíme, jak se to vyvine," nemá žádnou jistotu. "Pokud se to nespraví, tak to bude možná předčasný konec. Ta varianta tady je, ale smířený s tím moc nejsem," uzavírá se smutným úsměvem.

Reklama