Hlavní obsah

Sudová už jezdí na sněhu, boulařka vyrazila do Austrálie

PRAHA

V Česku léto, sluníčko, v Austrálii sníh a slota. Každý si užívá po svém. Akrobatická lyžařka Nikola Sudová je druhý případ. Vzala lyže a se svým týmem vyrazila na tři týdny trénovat na druhý konec světa. „Je tu taková mlha, že jsme ještě ani nemohli fotit,“ vzkazuje ze svahu v Perisher Blue.

Foto: Sport.cz

Nikola Sudová už trénuje na sněhu

Článek

Se svým minitýmem, v němž je trenér Radek Herot a fyzioterapeutka Zuzana Biborová, tráví první tři týdny sezony na lyžích. „Začínáme pár dní obloučky na rovině, dlouhé, střední a krátké. Pak přijdou na řadu rozložené boule, skoky a rychlost a nakonec možná celé jízdy,“ popisuje tréninkový plán devětadvacetiletá boulařka. Vše samozřejmě na speciálních akrobatických lyžích, žádné sjezdovky.

„Uvidíme, jak se Nikola porovná na sněhu. Na jaře jsme pracovali hodně na fyzičce, nabrala svalovou hmotu. Mění se svalové pnutí a koordinace. Při letních skocích do vody ve Štítech zabírala na levou nohu silněji, jak bývala zvyklá a to byste viděli, jak lítala,“ vypráví trenér Herot.

„Jsem v pohodě, zdraví drží,“ raduje se lyžařka, která loňskou sezónu považuje za stabilizační po operaci kolenních vazů. Přesto skončila na slušném osmém místě ve světovém poháru.

Česká akrobatická lyžařka Nikola Sudová během kvalifikace olympijského závodufoto: ČTK/Roman Vondrouš

Od dubna jsem se připravovala s atletickou trenérkou Martinou Blažkovou a naběhala toho mnohem víc než jindy, často i dvoufázově,“ dodává. „Podle jejího základu to stavíme i teď, ale musíme citlivě reagovat na to, jak se Nikola cítí,“ doplňuje Herot. „Budeme si psát mailem nebo volat skypem do Tegu, kde je na mistrovství světa s atlety.“ Po patnácti letech společné přípravy sehrané dvojici přinesla oživení a nabourala psychické stereotypy.

V Austrálii, kde je v létě už počtvrté, teď bydlí ve známém středisku Jindabye, odtud to mají na lyže hodinu jízdy, ale odpoledne trénují na suchu. Většinou hodinu a půl v posilovně, večer ještě přijde na řadu cvičení.

Tento víkend zvažuje start na mistrovství Austrálie. „Místní by rádi, já moc ne,“ usmívá se dvojnásobná medailistka z mistrovství světa. Jinak si ale podmínky pochvaluje. „Končí sezóna, tratě jsou ale pořád parádně nachystané. Mají tu tři nebo čtyři lajny, závodníci ze světového poháru se domlouvají na společných jízdách. S námi tu jsou teď Japonci, Kanaďani, Švédové, část Rusů nebo američtí junioři,“ vypočítává Sudová.

Na závěr tréninkového kempu se chystá i tři dny rehabilitačního pobytu v Sydney. „Klokani, golf, moře, rybí restaurace…,“ těší se.

Reklama