Hlavní obsah

Evropský šampionát v biatlonu na Slovensku je ohrožen z důvodu korupce

Ivan Vilček (Bratislava)Právo

Národní sportovní areál v Osrblí, kde se v roce 2012 mělo konat mistrovství Evropy v biatlonu, nedostane slíbenou dotaci od slovenské vlády. Důvodem je korupce.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Ilustrační foto.

Článek

Loni muselo Slovensko z podobných důvodů zrušit olympiádu pro neslyšící sportovce. Tehdy zpronevěřil peníze hlavní organizátor. Pokud se neuskuteční ani ME v biatlonu, bude to další mezinárodní skandál.

Na rekonstrukci biatlonového areálu měla slovenská vláda poskytnout 1,6 miliónu eur (asi 38 miliónů korun). „Okamžitě se našli lidé, kteří se začali tvářit, že jim patří deset procent z této částky,“ uvedla premiérka Iveta Radičová. Předsedkyně vlády vyjádřila lítost nad zastavení dotace pro sport, který na Slovensku dosahuje výborné výsledky.

Ministr vnitra Daniel Lipšic potvrdil, že policie 29. července zadržela tři lidi při převzatí 30 tisíc eur (asi 720 tisíc korun). Z korupce byli obviněni tři lidé. Další podrobnosti ministr neuvedl.

Exporadce premiérky ve vazbě

Hlavním aktérem úplatkářské aféry má být podle deníku Sme bývalý velvyslanec Slovenska v Keni Igor Liška, který je v současnosti ve vazbě. V dobách ministra Eduarda Kukana byl ředitelem diplomatického protokolu ministerstva zahraničí.

K přebírání úplatku mělo dojít ve firmě Martina Novotného, bývalého externího poradce premiérky Ivety Radičové. „Martin Novotný byl externím poradcem, kterého premiérka odvolal z funkce pro ztrátu důvěry,“ uvedl mluvčí předsedkyně vlády Rado Baťo. Novotný byl umístěn do vyšetřovací vazby.

Dotace se měla využít na dostavbu sportovních objektů v Osrblí a na zabezpečení ME. Dostavět se měla například polyfunkční budova pro rozhodčí, trenéry, sportovce, funkcionáře, zdravotníky a novináře. „V případě neposkytnutí státní dotace je vážně ohroženo mistrovství Evropy, které se mělo konat v únoru příštího roku. Pokud se tento šampionát neuskuteční, bude to pravděpodobně znamenat konec mezinárodních soutěží v tomto areálu,“ reagoval šéf Klubu biatlonu v Osrblí Jozef Molčan.

V zájmu odvrácení mezinárodní blamáže premiérka Radičová zvažuje opětovné podepsání smlouvy se Slovenským svazem biatlonu o podpoře dostavby biatlonového areálu v Osrblí. Podmínkou je, že svaz ve výběrovém konání vybere nového dodavatele stavebních prací a vyjasní se všechny pochybnosti o oprávněnosti použití finančních prostředků.

Šéf opozice Robert Fico využil tuto situaci k dalším útokům na Radičovou. „Premiérka je neschopná lhářka a je podezřelá z korupce. Nikdy v historii nebyla korupce tak blízko premiérovi, jako v případě Radičové. Nevěřím, že o tom nevěděla,“ uvedl Fico.

Reklama