Hlavní obsah

Estonský lyžař Veerpalu dostal za doping tříletý trest

TALLIN

Estonský běžec na lyžích Andrus Veerpalu, který letos ukončil kariéru, dostal za doping tříletý zákaz činnosti. Dvojnásobný olympijský vítěz měl při lednovém závodu Světového poháru v Otepää pozitivní výsledek zkoušky na růstové hormony.

Foto: Petr Horník, Právo

Stříbrný Lukáš Bauer gratuluje Estonci Veerpaluovi.

Článek

Po přezkoumání kontrolního vzorku čtyřicetiletého běžce potrestala antidopingová komise mezinárodní lyžařské federace FIS, která po estonském odvolání ještě zvýšila původní dvouletý postih o další rok. Estonský svaz nyní zvažuje, že Veerpalův případ předá sportovní arbitráži v Lausanne.

Někdejší velký soupeř Lukáše Bauera ohlásil v únoru konec kariéry kvůli zdravotním problémům a na světovém šampionátu v Oslu už nestartoval. Že by užíval zakázané látky, nadále popírá. Lékař estonského svazu Jüri Laasik tvrdí, že zvýšené hodnoty růstových hormonů mohly způsobit extrémně velké tréninkové objemy a fyzická námaha.

Vyhlášený klasik Veerpalu získal na olympijských hrách v letech 2002 a 2006 dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Stejnou bilanci má z mistrovství světa. Bauera připravil na klasické patnáctce o olympijské zlato v Turíně 2006 i o titul mistra světa v Liberci 2009, český lyžař skončil vždy druhý.

Reklama