Hlavní obsah

Pořadatelé SP lyžařů v Novém Městě při kontrole FIS obstáli

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Pouze drobné připomínky k návrhu mixzóny a k propojení některých pasáží zcela nové partie tratí měla odborná komise mezinárodní lyžařské federace FIS při středečním kontrolním dnu před Světovým pohárem v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě. Na Českomoravskou vrchovinu se Světový pohár vrátí po tříleté přestávce.

Článek

Tentokrát nebudou novoměstské závody součástí seriálu Tour de Ski. V sobotu 11. února bude na programu závod mužů na 30 kilometrů a žen na poloviční trati klasickou technikou, o den později se poběží štafety.

"Snažíme se, aby byly tratě pro běžce co nejnáročnější. Proto jsme navrhli vypustit některé ploché pasáže," řekl ČTK šéf komise FIS v běhu na lyžích Jürg Capol.

Ten si osobně ráno proběhl tratě a po pracovní schůzce je znovu prošel s pořadateli s návrhem drobných změn. "Jednali jsme také o rozmístění televizních kamer, což považuji rovněž za velmi důležité. Chtěl bych, aby se podařilo pokrýt celý okruh kamerami a televizní diváci měli co nejlepší přehled o závodě," dodal Capol.

V okolí lyžařského stadionu začaly stavební práce před mistrovstvím světa 2013 v biatlonu. Připravují se příjezdové cesty pro diváky a upravují se tratě.

"Součástí úprav jsou i nové pasáže tratí včetně dvou tunelů pod silnicí, které budou připraveny pro biatlon a využijí se i při Světovém poháru v běhu na lyžích," poznamenal předseda organizačního výboru Ladislav Slonek.

"Jsem rád, že pohled na tratě nebyl ze strany FIS hned od začátku jásavý. Dvakrát jsme si je prošli a mohu říci, že nyní je výsledek vynikající. Nová trať je navržena pro bruslařský styl při běhu na lyžích i biatlonu. Při klasických závodech se zkrátí a bude na ní nejtěžší stoupání kategorie A okolo 20 procent, které dokonale prověří síly jednotlivých běžců," vysvětlil Slonek.

Kontrolní dny jednotlivých pořadatelů Světových pohárů před sezonou jsou už několik let tradiční akcí FIS. Před Novým Městem na Moravě podstoupila podobnou prověrku Szklarska Poreba v Polsku.

Reklama

Související témata: