Hlavní obsah

Holky tvrdí, že už nemám sexy zadek, říká pohublý sjezdař Bank

PRAHA

Zažíval muka, ale teď Ondřej Bank už zase vyhlíží svoji budoucnost na sjezdovkách. Ale ještě to nějaký měsíc potrvá, než smělý bojovník po drsném ataku záhadné nemoci zase poměří síly s lyžařskými esy. Když vše klapne, bude nyní stále ještě pobledlý a pohublý sjezdař zpět v závodním světě v lednu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Sjezdoví lyžaři Filip Trejbal a Ondřej Bank (vpravo)

Článek

„Někdo říká, že mi to sluší, holky ale tvrdí, že nemám sexy zadek, uvidíme, co s tím budu dělat,“ směje se. „Teď jsem na pětasedmdesáti kilech, na konci sezóny jsem měl osmdesát osm,“ připomíná, jak moc zhubnul.

Zažil dvě vydařené zimy v řadě. Na proslulého smolaře, na něhož se vždy lepily zdravotní trable, to bylo až nevídané. Po minulé sezóně se zase vše obrátilo k horšímu. „V pátek třináctého (května) jsem se v anketě stal Králem bílé stopy a od té doby už toho moc pozitivního nebylo,“ ohlíží se.

Zřejmě dovolená na Bali se mu vepsala do kariéry jako další mezník. A že jich už zažil. Včetně komplikovaných zlomenin. Právě po návratu z exotických končin udeřila choroba. „Přípravu jsem vlastně ani nezačal, doteď nikdo neví, co to vlastně přesně bylo. Nějaký záhadný zánět...,“ zůstává Bank v nejistotě, ač lékaři zkoumali všechno možné.

Testy už jsou v pořádku

„Zvracení, křeče, únava, teplota,“ vypočítává, co vše zažíval. „Modlil jsem se, ať už mi radši přichystají máry,“ vybavuje si i hodně těžké chvíle.

„Hodnoty krevních testů i tepové frekvence už jsou ale dva týdny v pořádku, snad to vydrží,“ říká Tomáš Bank, bratr a trenér zanedlouho jednatřicetiletého závodníka, který v uplynulé sezóně dokázal bodovat ve všech disciplínách Světového poháru a byl pátý na šampionátu v Ga-Pa.

Členové české sjezdařské reprezentace (zleva) Kryštof Krýzl, Filip Trejbal a Ondřej Bank na předsezónní tiskové konferenci.foto: ČTK/Stanislav Peška

Sny o tom, že zase zkusí šokovat lyžařský svět, dostaly těžkou ránu. „Chtěl jsem atakovat i ty největší raubíře ve sjezdu,“ posteskne si.

Bank možná obětuje celou sezónu

Jen zvolna začíná s tréninkem. Má ale připravenou i alternativu, že sezónu vynechá úplně celou. „Kdybych totiž naskočil v nevhodný moment a byl špatně připravený, tak mi to vzhledem k počítání žebříčkových bodů může spíše ublížit do další zimy. V téhle nejbližší není mistrovství světa ani olympiáda, takže se může stát, že ji obětuju pro ty následující,“ dumá Bank. Mohl by se tak soustředit i na testy nového vybavení. Lyže budou mít od další sezóny jiné parametry, mění se pravidla. „Bude to hodně velká změna,“ ví.

Přesto ale dává najevo, že prioritou je návrat na scénu. „Jsem závodní typ. Když to půjde, asi mě nikdo nezastaví,“ netají odhodlání bojovník Bank.

Zůstal spojený s charitou, pro děti bojující s následky úrazů získal projekt, který zaštiťuje už přes tři milióny korun. Sám si libuje, že mu zůstali věrní sponzoři. I společnost věnující se hazardu. „Dala mi možnost prosázet balík, takže se domluvím s klukama z týmu a něco s tím uděláme,“ podotýká se smíchem mnohoznačně.

Se Světovým pohárem zůstane v kontaktu ať tak či onak. „Teď ale jen jako spolukomentátor na Eurosportu při prvním závodu v Söldenu,“ připomíná úvodní obří slalom v druhé půli října. Bude bez něj i dalšího české esa - Šárky Záhrobské, která opět bude preferovat slalom-speciál. „Na tělo teď musím s rozumem,“ dodává Bank.

Reklama