Hlavní obsah

Světový pohár sjezdařů startuje v Söldenu bez Banka i Záhrobské

Už patnáct let startuje Světový pohár ve sjezdovém lyžování na ledovci Rettenbach v Söldenu a v této sezóně termín připadl na nadcházející víkend. Kolotoč závodů tradičně odstartuje obřími slalomy mužů i žen. Začne jimi lyžařský rok bez globální vrcholné události, v němž se bude bojovat "pouze" o křišťálové glóby.

Foto: Elvis Piazzi , ČTK/AP

Německá lyžařka Maria Höflová-Rieschová patří opět k hlavním favoritkám na zisk velkého Křišťálového glóbu.

Článek

Úvodní závody vynechají největší české hvězdy Ondřej Bank, který se stále potýká s následky neznámé letní choroby, i Šárka Záhrobská, jež se chce soustředit až na úvodní slalomy za tři týdny ve finském Levi. V Söldenu se tak postaví na start v sobotu Kateřina Pauláthová a juniorka Martina Dubovská, o den později pak Kryštof Krýzl a Adam Zika.

Aktuálně největší české naději Krýzlovi se příprava vydařila, absolvoval ji celou bez zdravotních potíží, které ho pronásledovaly v posledních dvou sezónách, kdy se potýkal s vážně zraněnými zády i kotníkem. "Dalo mi to zabrat, ale letos to je dobré, chtěl bych navázat na Ondrovy (Bankovy) úspěchy," plánoval Krýzl. Soustředí se na obří slalom a slalom, vynechal proto i tradiční přípravu v Chile.

V Söldenu vloni úvodní závod žen vyhrála Němka Viktoria Rebensburgová, která si na konci sezóny zajistila celkové vítězství v obřím slalomu, klání mužů ale ovlivnily mlha a špatná viditelnost, kvůli čemuž byl nedělní závod po prvním kole zrušen. To by se podle pořadatelů letos opakovat nemělo.

"Trať je v nejlepší kondici, co jsme tady v této době kdy měli. A počasí má být také dobré," ujistil technický ředitel Mezinárodní lyžařské federace FIS Markus Mayr. "Vypadá to letos skvěle," radoval se.

Kostelič je po operaci sám na sebe zvědavý

Na špici průběžného hodnocení Světového poháru by se letos neměla objevovat neznámá jména. Favority jsou loňští celkoví vítězové Ivica Kostelič z Chorvatska a Němka Maria Höflová-Rieschová.

"Sölden je důležitý závod. Ukáže, jak jste na tom, a umožní vám pak tři týdny ještě na sobě zapracovat," prohlásil před víkendovým startem Kostelič. Sám je o to zvědavější, že se v červenci podrobil další operaci kolena. "Takže jsem nemohl trénovat tak, jak bych chtěl. Takže si myslím, že moje forma půjde nahoru až v druhé polovině sezóny. V Söldenu bych chtěl být do dvacítky," prohlásil.

Mezi nejvšestrannější lyžaře sezony by měli patřit také Švýcaři Didier Cuche či Carlo Janka i zkušený Nor Aksel Lund Svindal.

Poprvé po třech letech nevstoupí do kolotoče SP v roli obhájkyně celkového vítězství Američanka Lindsey Vonnová. Aby se to neopakovalo, zaměřil se americký kouč Alex Hoedlmoser v přípravě sjezdařky více na obří slalom a slalom. Vonnová má také nového asistenta trenéra a po Evropě bude častěji používat karavan, což bývala v americkém týmu doména zejména Bodeho Millera.

Naopak do závodu v Söldenu nenastoupí třicetiletá mistryně světa ve slalomu Marlies Schildová, která si právě na ledovci Rettenbach před třemi lety zlomila nohu při tréninku. "Nechci opět pokoušet štěstí. Na tak těžkou trať musíte být psychicky připraveni, což já nejsem," přiznala.

Finále Světového poháru se pojede od 11. do 18. března ve Schladmingu jako test pro mistrovství světa, které se tamtéž uskuteční v roce 2013.

Lyžaři protestují proti úpravě točivosti lyží

Úvodní víkend v Söldenu ale nebude jen o závodění. Na programu je řada tiskových konferencí, propagačních akcí i setkání lyžařů a sponzorů. Důležitá bude i schůzka zástupců FIS se závodníky i odborníky z výzkumných ústavů při debatě nad novými radiusy lyží pro sezónu 2012/2013. Nové pravidlo zavedla FIS kvůli bezpečnosti závodníků, na jejichž klouby by tak neměly působit příliš velké síly.

Samotní lyžaři ale třeba proti prodloužení točivosti "obřích" lyží z 27 za 35 metrů protestují a zakládají dokonce odbory, které by měly hájit jejich zájmy. "Změna způsobila velkou nevoli. Můj názor je, že se bezpečnost nezvýší. Sice se sníží síly působící na lyžaře, ale pojede se pomaleji, jízda bude trvat déle a únava způsobí úrazů minimálně stejně," vysvětlil český reprezentační trenér Tomáš Bank.

Program Světového poháru v alpském lyžování 2010/11
Muži
23. října: Sölden (obří slalom), 13. listopadu: Levi (slalom), 26.-27. listopadu: Lake Louise (sjezd, super-G), 2.-4. prosince: Beaver Creek (sjezd, super-G, obří slalom), 10.-11. prosince: Val d'Isére (slalom, obří slalom), 16.-17. prosince: Val Gardena (sjezd, super-G), 18.-19. prosince: Alta Badia (slalom, obří slalom), 29. prosince: Bormio (sjezd), 1. ledna: Mnichov (městský závod), 5. ledna: Záhřeb (slalom), 7.-8. ledna: Adelboden (slalom, obří slalom), 13.-15. ledna: Wengen (superkombinace, sjezd, slalom), 20.-22. ledna: Kitzbühel (sjezd, super-G, slalom, kombinace), 24. ledna: Schladming (slalom), 28.-29. ledna: Ga-Pa (sjezd, super-G), 4.-5. února: Chamonix (sjezd, superkombinace), 11.-12. února: Soči (sjezd, superkombinace), 18.-19. února: Bansko (slalom, obří slalom), 21. února: Moskva (městský závod), 25.-25. února: Crans-Montana (obří slalom, super-G), 3.-4. března: Kvitfjell (sjezd, super-G), 10.-11. března: Kranjska Gora (slalom, obří slalom), 14-18. března: Schladming (finále SP).
Ženy
22. října: Sölden (obří slalom), 12. listopadu: Levi (slalom), 26.-27. listopadu: Aspen (slalom, obří slalom), 2.-4. prosince: Lake Louise (2x sjezd, super-G), 10.-11. prosince: Val d'Isere (super-G, superkombinace), 17.-18. prosince: Courchevel (slalom, obří slalom), 28.-29. prosince: Lienz (slalom, obří slalom), 1. ledna: Mnichov (městský závod), 3. ledna: Záhřeb (slalom), 7.-8. ledna: Bad Kleinkircheim (sjezd, super-G), 14.-15. ledna: Cortina d'Ampezzo (sjezd, super-G), 21.-22. ledna: Maribor (slalom, obří slalom), 28.-29. ledna: Sv. Mořic (sjezd, superkombinace), 4.-5. února: Ga-Pa (sjezd, super-G), 11.-12. února: Soldeu (slalom, obří slalom), 18.-19. února: Soči (sjezd, superkombinace), 21. února: Moskva (městský závod), 25.-26. února: Bansko (sjezd, super-G), 3.-4. března: Ofterschwang (slalom, obří slalom), 9.-10. března: Aare (slalom, obří slalom), 14.-18. března: Schladming (finále SP).

Reklama