Hlavní obsah

Záhrobská si chce lyžování užívat a věří v návrat do špičky

Loňskou sezonu slalomářka Šárka Záhrobská obětovala, aby se v té nadcházející opět pohybovala v absolutní světové špičce. S novým koučem Pavlem Šťastným předělávala techniku jízdy, což se negativně projevilo na výsledcích. Přesto bývalá mistryně světa z nastoupené cesty neuhnula a věří, že se v této sezoně už zažité změny pozitivně projeví.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šárka Záhrobská

Článek

"Po sezoně jsme pokračovali tam, kde jsme skončili. Pokračovali jsme v učení nové techniky dál," řekla Záhrobská v rozhovoru pro ČTK ze Söldenu. Výsledky změny v tréninku už prý cítí. "Když se podívám na video, je znát, že jsem na tom mnohem lépe než loni," uvedla.

V jejím týmu k žádným změnám nedošlo. Hlavním koučem zůstal Šťastný, kondičním trenérem je stále její přítel Antonín Strach, servismanem Miloš Machytka a nechybí ani fyzioterapeutky. "Cítím se o sto procent lépe, po fyzické, technické i psychické stránce. Pokračuje to dobře, ale neznamená to, že všechno umím. Pořád mám ještě hodně práce," prohlásila bronzová olympijská medailistka.

Po skončení loňské sezony si Záhrobská dopřála jen krátké volno, ještě v dubnu a květnu využila dobré sněhové podmínky na ledovcích, trénovala a testovala nové lyže. Absolutní volno bez lyží měla v červnu, byla na dovolené ve Španělsku, ale už pomalu začínala s kondičním tréninkem.

Záhrobská sezonu nezahájí o tomto víkendu v Söldenu, kde jsou na programu obří slalomy, ale až za tři týdny ve finském Levi při prvním slalomu. "Teď si dopřávám chvíli volna, mám sponzorské povinnosti," uvedla. Ze Söldenu se přesune na ledovec Stubai. "V Čechách můžou řádit chřipky, domů se vrátím před Levi jen na pár dní."

Záhrobská: Chci patřít mezi nejlepší

Před minulými sezonami Záhrobská hovořila o cíli získat malý Křišťálový glóbus za vítězství ve slalomu Světového poháru. I letos má tento plán v hlavě, ale z cíle se stalo "pouze" přání. "Velkým přáním je se hlavně zlepšovat, což se mi plní. Malý glóbus visí ve vzduchu, ale neupínám se k tomu. Chci stabilně patřit mezi nejlepší lyžařky, ale konkrétní cíle si nedávám," vyřkla plán.

Už loni dávala zejména na své pocity a chce v tom pokračovat. "Pokud se budu dobře cítit, výsledky přijdou," věří. "Jsem velmi dobře připravená, hlavně chci mít radost ze závodění, prožívat si ten pohyb. Na závody se moc těším. Uvidíme, jak mi to půjde, ale žádné konkrétní cíle už si radši nedávám," řekla šestadvacetiletá lyžařka.

Závod v Söldenu vynechala i proto, že nemá dostatek FIS bodů a na startu by byla mezi posledními. I proto je možné, že v sezoně naskočí do obřího slalomu při Evropském poháru nebo nějakém jiném závodu nižší kategorie FIS, aby si polepšila. Pomoci jí mohou i body získané ve slalomu.

"Budu obří slalom jezdit, trénujeme ho, zaměřila jsem se na technické disciplíny a obřák tam patří. Ale začnu ho při Světovém poháru jezdit, až budu přesvědčená, že se dostanu do druhého kola," prohlásila. "Až budu cítit, že mám na to být do dvacítky," dodala Záhrobská.

Reklama