Hlavní obsah

Hrábl si až na dno. Čekám, až přijde závodní lehkost, říká Bauer

PRAHA

Devítidenní tréninkový výpadek ze začátku listopadu je po čertech znát. I proto se běžec na lyžích Lukáš Bauer musel v nedělním závěrečném závodu minitour ve finském Kuusamu hodně kousnout, aby dokázal bojovat o co nejlepší umístění až do cíle. Několikrát dokonce označkoval trať obsahem svého žaludku, nakonec ale projel konečnou metou jako devátý v pořadí. Totální vyčerpání překryla spokojenost.

Foto: Tomáš Nohejl

Vyčerpaný Lukáš Bauer.

Článek

Na boj s vlastním tělem je Bauer zvyklý, stav během nedělní stíhačky na patnáct kilometrů klasickou technikou ale i jeho samotného překvapil. „Po dlouhé době mi bylo hodně blbě,“ přiznal. „Není to úplně normální, stalo se mi to asi potřetí nebo počtvrté v kariéře. Nebyl to problém v jídle, jen důkaz toho, že jsem si ve snaze o co nejlepší výsledek skutečně hrábl na dno. Ještě půlhodinu po závodu mi moc dobře nebylo,“ líčil čtyřiatřicetiletý majitel tří olympijských medailí při setkání s novináři po návratu ze severu.

Český závodník po zdravotních trablích, které jej přepadly v nejméně vhodnou dobu během závěrečného soustředění ve finském Muoniu, vynechal úvod sezóny v norském Sjusjönu a při své závodní premiéře nečekal zázrak. Přesto postrádal svou obvyklou lehkost. „Po tom výpadku jsem měl minimum tréninku, jen čtyři kvalitní dny. Čekám, až přijde závodní lehkost. Nohám se moc nechtělo. Lyže byly namazané dobře, stoupaly pěkně, ale stejně mi lidi odjížděli,“ vyprávěl.

Na závěr třídílné minitour se i přes problémy na trati dokázal vydrápat z průběžného jedenáctého na konečné deváté místo. A proto neskrýval spokojenost. „Zase se ukázalo, jak tenká je hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Poslední kolo a půl jsem měl pocit, že jakmile zaberu, tak to zase půjde ven. Ale kdybych nezabral, byl bych třeba dvacátý,“ poznamenal.

Fousek šokoval

Po náročném vstupu do sezóny vítá, že tento víkend vynechá sprinterskou zastávku Světového poháru v Düsseldorfu a pojede až za dva týdny volnou třicítku v Davosu. „To je dost času na to, abych se dal dohromady. A v pátek odjíždíme na vysokohorské soustředění do Itálie,“ odtajnil nejbližší plány.

Bauer absolvoval přípravu na letošní sezónu pod taktovkou německého trenéra Janka Neubera a sám byl proto zvědavý, v jakém duchu se bude úvod sezóny odvíjet. „Efekt to přineslo, první pocity jsou pozitivní,“ prohlásil.

A současně neskrývá spokojenost, že se mu podařilo udržet v týmu dvorního servismana Víta Fouska, který jej na jaře překvapil přáním vystoupit z věčného kolotoče. „To byl docela šok. Vítek má jednoznačnou zásluhu na tom, jak dlouho se držím ve špičce, je pro mě rodinný stříbro. A ještě nám chybí velký výsledek, tak doufám, že to bude s happy endem jako v americkém filmu,“ pousmál se běžec z Božího Daru, pro nějž přijde vrchol letošní sezóny na přelomu roku při Tour de Ski.

„Vícedenní závody mi vyhovují, stejně ale budu muset doufat, že Northug s Colognou budou mít někde problém. Jasným cílem letošní sezóny je být na Tour do třetího místa a tím se dorazit k dobrému umístění ve Světovém poháru,“ dodal Bauer.

Reklama