Hlavní obsah

Biatlonová sezóna startuje, Světový pohár zavítá i do Česka

PRAHA

Ve švédském Östersundu začne ve středu sezóna už i biatlonistům. Češi před startem seriálu Světového poháru upírají své zraky ke stálici Michalu Šlesingrovi, celkově devátému muži uplynulého ročníku, a fanoušci se mohou těšit, že hvězdy na běžkách a s malorážkou na zádech uvidí v lednu v Novém Městě na Moravě.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Michal Šlesingr - stálice českého biatlonu.

Článek

Pátý díl SP bude vedle březnového mistrovství světa v německém Ruhpoldingu z českého pohledu druhým vrcholem sezóny. V Novém Městě na Moravě, které bude o rok později hostit MS, se bude závodit od 11. do 15 ledna.

"Těžko říct, co s námi udělá publikum. Budu se jako vždy snažit odevzdat maximum," vyhlásil Šlesingr před sezónou. "Mistrovství světa zůstává vrcholem, na Nové Město v žádném případě ladit nebudeme," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Osmadvacetiletý Šlesingr by rád navázal na minulou sezónu, na jejímž konci jako první český biatlonista pronikl v konečném hodnocení do elitní desítky. "Samozřejmě, počítají se hlavně medaile z mistrovství světa, nicméně já se pokusím naladit formu od prosince do března," přál si, aby mu výkonnost vydržela po celou sezónu. "To samozřejmě není snadné, ale v minulém ročníku se mi podařilo jezdit poměrně stabilně, tak doufám, že se mi to povede zopakovat," uvedl Šlesingr.

Pomůže mu odlehčená pažba?

Loni se mu dařilo, přestože měl na své poměry za čtyři roky nejhorší střelbu. Pomoci by mu teď mohla nová, ještě více odlehčená pažba. "Mně se osvědčilo, že je dobré experimentovat. Poměrně jsem se s tím sžil a věřím, že pomůže," prohlásil.

Mužský výběr má před sezónou vyšší ambice. V opět omlazeném ženském týmu je jedničkou Veronika Vítková, která zazářila pátým místem na předloňském světovém šampionátu, ale pak ji přibrzdily zánět mozkových blan a další zdravotní problémy.

Hlavními favority Norové

Hlavními favority mezi muži jsou tradičně Norové. Triumf v SP obhajuje Tarjei Bö. Dvaadvacetiletý mladík je navíc podle trenéra Mikaela Lofgrena v ještě lepší formě. "Udělal v tréninku pokrok a stále může malé věci ladit," řekl Lofgren.

Pozadu stále nechce zůstat ani sedmatřicetiletá legenda biatlonu Ole Einar Björndalen, vítěz 92 závodů Světového poháru. "Jsem zpět, abych byl zase nejlepší," vyhlásil Björndalen. "Je normální, že přichází mladá generace a dere se nahoru, a výkony Tarjeiho (Böa) a Emila (Svendsena) mě motivují," řekl.

Neunerová je připravena skvěle

Favoritkou sezóny mezi ženami je Němka Magdalena Neunerová, která možná po sezóně ukončí kariéru. "Nechci při sportu zestárnout," oznámila. Na zimu je ale připravena skvěle a zvláště se těší na MS v březnu v Ruhpoldingu. "Doma se šampionát koná jednou za život, budu pod tlakem, ale chci co nejvíc medailí," uvedla.

Mezi další favoritky sezóny patří její krajanka Andrea Henkelová, Finka Kaisa Makaraienová, Helena Ekholmová ze Švédska a Norka Tora Bergerová.

Program SP v biatlonu 2010/2011:
30. listopadu - 4. prosince: Östersund (Švéd.)
6. - 11. prosince: Hochfilzen (Rak.)
15. - 18. prosince: Annecy (Fr.)
4. - 8. ledna: Oberhof (Něm.)
11. - 15. ledna: NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ
19. - 22. ledna: Anterselva (It.)
3. - 5. února: Oslo (Nor.)
9. - 12. února: Kontiolahti (Fin.)
15. - 18. března: Chanty-Mansijsk (Rus.)
Mistrovství světa:
1. - 11. března, Ruhpolding (Něm.)

Reklama