Hlavní obsah

Jasný cíl boulařky Sudové: návrat mezi elitu a první trojka v SP

PRAHA

Ortézu sice ještě ani v nadcházející sezóně neodloží, koleno operované těsně před olympiádou ve Vancouveru už ale cítí jen při změně počasí. Boulařka Nikola Sudová proto pro nadcházející sezónu, která pro ni odstartuje příští sobotu závodem Světového poháru ve finské Ruce, vyhlásila jasný cíl: návrat do světové špičky.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Sudová se po kvalitní přípravě cítí v dobré formě a ráda by ji hned na úvod sezóny prodala. „Jenom doufám, že bude sníh. Ve Finsku se zatím drží, ale hned druhý závod seriálu ve francouzském Meribelu nevypadá moc optimisticky,“ pokrčila rameny nad špatnou sněhovou situací, která v Evropě aktuálně trápí všechny lyžaře.

Na operované levé koleno, v němž si pouhý měsíc před startem her ve Vancouveru přetrhla přední zkřížený vaz, si nemůže stěžovat. V pohybu ji renovovaný kloub nijak nelimituje a vědět o sobě prakticky nedává. „Upozorní na sebe při změně počasí nebo teploty. Ale při zátěži vůbec. Levé stehno mám sice stále o centimetr menší, ale na noze se opravdu makalo, takže je vlastně silnější než ta zdravá. Jezdit ale ještě budu s ortézou, i když už ne s tou kosmickou, ale obyčejnou neoprénovou. V příští sezóně bych se snad už měla bez ortézy zcela obejít,“ líčila.

Akrobatičtí lyžaři mají před sebou podobně jako kolegové z jiných disciplín „plonkovou“ sezónu bez vrcholu typu olympijských her či světového šampionátu. Pro mnohé rok bez náboje, pro českou závodnici naopak vítaná možnost, jak se proklouznout zpět do světové špičky, z níž po zranění vypadla. „Cílem je být v konečném pořadí Světového poháru mezi prvními třemi,“ vytyčila svůj letošní plán.

Nový formát může nahrát novinkám

Během přípravy Sudová měnila zažité stereotypy a trénovala pod vedením Martiny Blažkové s atletickou skupinou Rychlý holky, do níž mj. patří špičková překážkářka Zuzana Hejnová či Denisa Rosolová. „Nebylo to úplně jendoduché. Parkrát jsem si hrábla na dno, atletka ze mě nebude,“ ubezpečila se smíchem majitelka stříbra a bronzu z MS.

Tradičně nevynechala skoky do vody v akrobatickém parku ve Štítech, za sněhem pak vyrazila do Austrálie a poté lyžovala v Zermattu a na Kaprunu. Pilovala i „svůj“ skok - dvojitou helikoptéru – a možná jej začne zařazovat i do závodní sestavy. Pokud pojede na jistotu, zůstane u helikoptéry s roznožkou a salta s krosem.

„Od letoška se pojede podle nových pravidel. Kvalifikace, šestnáctičlenné finále a potom superfinále pro čtyři nejlepší. Tam se pro dvojitou helikoptéru rýsuje prostor, protože by to při výpadku znamenalo nejhůř čtvrté místo,“ uvažovala nad novým soutěžním formátem. Větší porce jízd se nebojí. „Sil mám dost,“ vyslal směrem ke konkurenci jednoznačný vzkaz Sudová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články