Hlavní obsah

Třetí biatlonista Soukup se nejprve radoval ze čtvrtého místa

ÖSTERSUND

Biatlonista Jaroslav Soukup se až za cílovou páskou dozvěděl, že poprvé v kariéře dosáhl na stupně vítězů ve Světovém poháru. Ve finiši stíhacího závodu ve švédském Östersundu sice zvedl oslavně ruce nad hlavu, ale v tu chvíli netušil, že dojel třetí. Domníval se, že obsadil čtvrté místo.

Foto: ČTK/AP

Český biatlonista Jaroslav Soukup se raduje ze třetího místa v Östersundu.

Článek

Soukup se po poslední střelecké položce na trati přetahoval s Norem Emilem Heglem Svendsenem o druhé místo, které v závěru prohrál. "Ale já si myslel, že se Svendsenem bojuju o bronz," řekl Soukup spolupracovníkovi ČTK. Myslel si, že je čtvrtý, což byl pro něj i tak výborný výsledek. "Ruce jsem zvedl z úlevy, že jsem v cíli, i kvůli tomu, že závod se mi prostě povedl. Neměl jsem se za co stydět," řekl.

Radost devětadvacetiletého Soukupa však ještě vzrostla poté, co se dozvěděl, že má jít jako třetí na vyhlášení. "Dozvěděl jsem se to pět minut po závodu. Je to nádherný začátek sezony, být na stupních vítězů je skvělé," usmíval se český biatlonista.

Soukup vybíhal do stíhačky ze sedmého místa po sprintu a do boje o stupně vítězů se dostal především díky střelbě. Ze dvou položek vleže chyboval jednou, ale třetí a čtvrtou zastávku, obě vstoje, zvládl perfektně. "Střelba vstoje mi opravdu vyšla. Bylo to rychle, v rytmu, ale především bez chyby," radoval se rodák z Jilemnice.

Na trati se však Soukup necítil nejlépe. "Snažil jsem se, abych na ty nejrychlejší moc neztrácel, ale bylo to spíše trápení," tvrdil Soukup. V závěrečném okruhu se marně pokoušel setřást Svendsena. "Snažil jsem se, co to šlo, ale v cílové rovince jsem už byl úplně tuhej. Prostě jsem prohrál s lepším a to není ostuda."

Trenér Ondřej Rybář ocenil Soukupovu taktiku. "Věděl, že to musí zkusit. A udělal to nejlepší, co mohl. Jsem rád, že má srdce bojovníka," chválil Rybář.

Reklama