Hlavní obsah

Řezáč se kousek od domova řítil pro vítězství. Jizerskou 50 ovládl potřetí

Václav ProcházkaSport.cz

Už pěkných pár desítek metrů před cílem bylo jasné, že vyhraje. Po jedenácti letech se Stanislav Řezáč dočkal dalšího, svého už třetího triumfu při Jizerské 50, věhlasném závodě, který má start i cíl kousek od jeho domova na Bedřichově a opět byl součástí prestižního FIS Marathon Cupu. Nakonec druhý Švéd Jimmie Johnsson ani nikdo další jeho nástup na posledních třech kilometrech nezachytil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Stanislav Řezáč protíná cílovou pásku jako vítěz Jizerské padesátky.

Článek

„Jsem rád, že to tady vyšlo,“ oddechl si, že zlomil prokletí třetích míst z minulých ročníků. Řezáč přitom zažil komplikaci už krátce po startu, kdy spadl. Ale byl to on, kdo se v první půli závodu snažil roztrhat čelní zhruba dvacetičlennou skupinu, z níž nikdo nechtěl na čelo prošlapávat neustále zapadávající stopy. A ještě před polovinou poodjel občerstvujícím se Seveřanům, leč jen na chvíli, záhy jej dohnali Švédové Johnsson, Ahrlin i oba oba Auklandové z Norska. Tzv. mikrokontakt - lyže bez vosku - na čerstvém sněhu fungoval.

Ale před pekelným stoupáním po 30. kilometru se opět vše sjelo, ale Řezáč znovu útočil. A nakonec ho málem srazil odkudsi zbloudilý lyžař, který se pár set metrů před koncem závodu přimotal do cesty. „To byl šok, nečekal jsem, že tam pustí turisty,“ říkal Řezáč, který roztrhal čelní skupinu, v níž se z Čechů držel i Petr Novák, zatímco Martin Koukal při své jizerskohorské premiéře už v té době ztrácel desítky sekund.

Martin Koukalfoto: Právo/Petr Horník

„Po pěti kilometrech přestal vosk fungovat a už nezačal, takže jsem na tom byl jako Standa, jenže on to jel záměrně, mě to překvapilo, musel jsem jet soupaž, svoji silnou klasickou zbraň - střídavý běh - jsem nemohl uplatnit,“ říkal Koukal po prvním maratónském startu v sezóně, kterou vyhradil právě laufům.

„Uvidíme, ale soupaž už asi víc nenatrénuju, dal jsem do toho hodně,“ krčil rameny nad dalšími vyhlídkami v sezóně, pro kterou opustïl klasické závody Světového poháru.

Reklama