Hlavní obsah

Skokané prožívají obrození. Máme na medaili v družstvech, věří kouč Jiroutek

Michal OsobaPrávo

Po ramenou ho plácal bývalý mistr světa a nyní trenér Thomase Morgensterna Heinz Kuttin, kouč Poláků Lukasz Kruczek z něj páčil kontakty na výrobce kombinéz… David Jiroutek si v roli reprezentačního trenéra užíval nejvydařenější Turné čtyř můstků za dlouhé roky, vždyť tři čeští skokané se do elitní patnáctky vešli po 39 letech!

Foto: ČTK

Trenér skokanů na lyžích David Jiroutek.

Článek

Věřil jste v až tak povedené Turné?

Na něčem jsme pracovali a čekali, jaký bude produkt. Pracovali jsme podobně jako Rakušané, a Turné potvrdilo, že jsme se vydali správnou cestou. Protože mít pátého člověka a druhého nejlepšího skokana mimo Rakousko v celkovém hodnocení je určitě úspěch.

Co nového jste do tréninku zařadil, že se vašim svěřencům tak daří?

Například golf. Kluci při něm pracovali na koncentraci a soustředění, protože ten úder se musí provést uvolněně, to je podobné jako u skoků, byť se u golfu pracuje rukama. Ale pomohl nám stmelit partu, hrajeme ho všichni, je to skvělá příprava.

Rakušané také hrají golf?

Určitě, víme, že třeba Morgenstern je členem golfového klubu, někdy před pěti lety s ním začal Kojonkoski u Norů. Vždy se u skokanů, běžců a sdruženářů hrál doplňkově hlavně volejbal, my chtěli najít sport i mentálně náročnější. Tak jsme zkusili golf, i když nám to z počátku v Liberci na Dukle moc nechtěli tolerovat a viděli v něm jen chození po trávě.

Komu ze skokanů jde golf nejlépe? Stejně jako skákání Koudelkovi?

Těžko říct, ten první rok to dopadlo střídavě, ale naposledy na Ypislonce vyhrál Koudy. Teď nás čeká druhý rok, trenér tu techniku poopraví, první rok byl spíš o nadšení.

Koudelka už se pravidelně prosazuje do elitní desítky ve Světovém poháru, co mu ještě chybí k tomu, aby porážel i elitní Rakušany?

Kondičně a skokansky je otázka, jestli mu vůbec něco chybí. Ale pro rakouský tým pracují servismani, kteří se učí ve skupinách pod záštitou rakouského svazu. Jen tři lidi se motají kolem kombinéz, dalších pět má na starosti boty a vázání… Celkem mají v týmu asi 25 lidí, to s námi nejde srovnat. Určitě se dají porazit, jen nevím, jestli se dají i porážet. Dostali jsme se jim ale na dostřel, jejich náskok už není tak velký.

Už se těšíte na soutěž družstev? Nejbližší přijde za měsíc ve Willingenu…

Určitě, těch týmových závodů je tam pak víc a myslím, že jsme dost silní na to, abychom mohli třeba na mistrovství světa v letech bojovat o medaili. Jen potřebujeme, aby se Lukáš Hlava dal brzy dohromady a dostat zase trochu výš Honzu Maturu, pak můžeme pomýšlet vysoko.

Je teď český skok na lyžích na vzestupu? Pohled do Světového poháru tomu nasvědčuje, ale v Kontinentálním poháru už se čeští skokané tolik neprosazují…

My jsme trénovali trochu jinak, než ta skupina, co je na Kontinentálním poháru. Snažil jsem se uplatňovat svoji představu o tréninku, která je podobná i té rakouské, třeba ji v příštích sezónách vezme za svou i víc trenérů u nás a pak už budeme moct mluvit o celkovém vzestupu.

Reklama

Související témata: