Hlavní obsah

Doufám, že příště tu sjezdovku vylétnu, řekl čtenářům Bauer

Nejlepší český běžec na lyžích Lukáš Bauer absolvoval na přelomu roku prestižní seriál závodů Tour de Ski. Na rozdíl od minulosti, kdy celý podnik dvakrát vyhrál, se letos neumístil mezi nejlepšími třemi a skončil šestý. „Doufám, že se v příštích ročnících vrátím k pocitům z předchozích let a závěrečnou sjezdovku doslova vylétnu,“ vrátil se Bauer k závěru tour v on-line rozhovoru se čtenáři Sport.cz.

Foto: RHA.cz

Lukáš Bauer

Článek

Výjezd na sjezdovku Alpe Cermis absolvoval Bauer popáté v kariéře. Dvakrát v letech 2008 a 2010 vyjel na vrchol jako vítěz, loni jako třetí muž v pořadí. Tentokrát ale podle svých slov poznal, jak moc je „ten kopec těžký, zvlášť když nemáte svůj den, a ten jsem bohužel v neděli neměl. I v předchozích ročnících byla sjezdovka těžká, ale letos jsem měl častěji a silněji v hlavě pocit, ať už jsem nahoře. Asi to po čtyřech výborných sjezdovkách pro jednou přijít muselo“.

Na otázku jednoho ze čtenářů pak doplnil, že by měl o něco lepší šance, kdyby nebyly do seriálu Tour de Ski zařazeny sprinty. „Ale i v tomhle složení jsem to dvakrát vyhrál, takže to lze i takto, ale musím jezdit samozřejmě minimálně výborně,“ usmál se Bauer. Sám se v tour nejhůře cítil ve zmiňované závěrečné etapě do sjezdovky a v sedmé etapě po nepříjemném pádu. „Když jsem dopadl na zem - a naštěstí se nezřítil až dolů do rokle, tak jsem věděl, že těžko dojedu skupinu, která jela hraniční tempo pro dojetí Legkova. Z toho se pro mě stal velký problém pro celkový vývoj seriálu,“ doplnil.

On-line chat s Lukášem Bauerem
Všechny otázky a odpovědi najdete ZDE.

Northug je svůj, ale náš vztah je v pohodě

V rozhovoru přiblížil i svůj nejbližší závodní program. „Čeká mě Světový pohár v estonském Otepää, kde pojedu 22. ledna 15 kilometrů klasicky, poté se připojím ke zbytku české reprezentace na soustředění na Paso Lavazze a odtud se vrátíme domů na republikový šampionát v Novém Městě na Moravě, kde 4. února absolvuji závod na 5 kilometrů klasicky. Následující víkend také strávím v Novém Městě na Moravě při závodu SP na 30 kilometrů klasicky s hromadným startem a závody štafet. Další víkend pojedu hned za hranicemi v polské Szklarske Porebe patnáctku klasicky,“ uvedl Bauer s tím, že cílem je v některém závodě SP nakouknout na stupně vítězů.

Česká jednička v bílé stopě odpovídala i na dotazy, zda si vyzkouší i některý z „laufů“, například slavný Vasův běh. „Rozhodnutí padne zhruba týden po SP v Novém Městě na Moravě. Bude také záležet na situaci, zda narychlo seženu místo v nějakém laufařském týmu, nebo po své ose zajistím dostatečný počet lidí, který je potřeba ke slušnému výsledku. Ať už se to týká servisu nebo třeba občerstvování na trati apod.,“ podotkl Bauer.

Čtenáře zajímal i jeho názor na kontroverzního Nora Petera Northuga. „Je svůj, vyvolává hodně kontroverze, ale osobně jsem s ním snad nikdy neměl žádný problém a fungujeme a komunikujeme spolu, aspoň zatím, naprosto v pohodě,“ vyjádřil se Bauer.

Reklama