Hlavní obsah

Biatlonisty přivítaly v Novém Městě těžké tratě a sníh

NOVÉ MĚSTO

Drobné sněžení a připravený zmodernizovaný areál v Novém Městě na Moravě přivítaly kolotoč Světového poháru v biatlonu, který se do Česka vrátil po 31 letech. Středeční vytrvalostní závod žen odstartuje na náročných tratích sérii závodů, které vyvrcholí v neděli.

Foto: Alexander Demianchuk , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

"Zázemí je tady moderní, všechno je pěkně při ruce a Nové Město sahá po tom, aby bylo jedním z nejlepších areálů, které objíždíme," řekl český biatlonista Michal Šlesingr po dnešním oficiálním tréninku. Jen mu vadil přejezd před střelnicí, který ale bude do příštího roku, kdy bude na Vysočině mistrovství světa, odstraněn. "Třikrát hurá!" zajásal Šlesingr, aktuálně dvanáctý muž průběžného pořadí Světového poháru.

Biatlonisté si vyzkoušeli tratě a shodli se, že budou patři mezi ty náročné. "Jsou těžké, ale já mám raději, když je trať kopcovitá, protože na rovinkách ztrácím," řekla Veronika Vítková, česká ženská jednička. "Taky jsem rád, že tam nejsou tahavé roviny. A teď už je to o tom, kolik toho štěstí si na mě sedne," doplnil Šlesingr.

První oficiální trénink na nových tratích, které jsou po celé délce osvětlené, si vyzkoušely všechny hvězdy včetně Ole Einara Björndalena. "Areál vypadá moc dobře, tratě jsou náročné a měkký sníh jejich obtížnost ještě zvyšuje," řekl u servisních buněk Nor, vítěz rekordních 91 závodů SP, který vynechal závody v Oberhofu.

Za náročné označila okruhy i vedoucí žena SP Magdalena Neunerová. "Jsou nesmírně těžké, ale to mi vyhovuje," uvedla Němka po focení v areálu.

Den před startem odklízelo sníh z tribun a přístupových cest 240 lidí, testovalo se třeba ozvučení a řešilo parkování pro diváky. "Nejsme extrémně nervózní, jak jsme asi předpokládali. Těšíme se, až to vypukne, protože pro nás to je vlastně začátek konce. Všem děkuji za pomoc," řekl šéf organizačního výboru Jiří Hamza.

Sportovní ředitel Vlastimil Jakeš, bývalý trenér národního týmu žen, spí od začátku roku vedle své kanceláře v budově "řídící" věže, v které sídlí vedení organizačního výboru. "Je to praktické," usmál se Jakeš a k tratím dodal: "Škoda, že měkká trať tak trochu kazí celkový dojem a efekt není, jak jsme si představovali, ale má se ochladit. Věřím, že vyjde předpověď, přimrzne a trať bude přeci jen o něco lepší."

Kvalitu tratí a připravenost organizátorů na vrcholnou akci jako první prověří biatlonistky při středečním vytrvalostním závodu se startem ve 14:15. Vysílat jej bude ČT4.

Reklama

Související témata: