Hlavní obsah

Lyžaře Hayera láká divočina

PRAHA

Klopené zatáčky, skoky, možná i pády po kolizích se soupeři. To vše si vedle klasických slalomových bitev plánuje do sezóny lyžař Stanley Hayer. Láká jej skikros, rozvíjející se akrobatická disciplína, v níž se na trati ve vyřazovacím klání potkávají zpravidla čtyři závodníci.

Článek

Sezóna, v níž není mistrovství světa ani olympiáda v pohodě, dovoluje experimenty a kombinaci obojího. "Ale olympiáda by mě v budoucnu ještě lákala," říká.

Skikros si zkusil už na konci minulé sezóny. V Kanadě přitom dokonce vyhrál. V létě si pak zkusil i motokros, a proto nemá z případných ostrých soubojů ve sněhovém korytu obavy.

Končit zatím nehodlá

Přemítal přitom, zda vůbec bude pokračovat v lyžařské kariéře. Minulá zima mu nevyšla podle představ. Přišla i nabídka trénovat za dobré peníze v zámoří.

"Pořád tu možnost v jednom klubu mám, pracovat ale můžu vždycky, když ale jednou přestanu závodit, už se k tomu nevrátím," je jasné třicetiletému Čechokanaďanovi, jemuž se nikdo ze současných domácích lyžařů ve svěťáku nepřiblížil.

Místo Kitzbühelu X-games

Kvůli skikrosu možná oželí i některé sjezdařské závody včetně toho v Kitzbühelu. Dostal totiž pozvánku na soutěže extrémních zimních her X-Games v Aspenu. "Pokud se mi bude dařit ve skikrosu, tak pojedu. Je to i finančně zajímavá nabídka," plánuje Hayer.

Úvod sezóny přizpůsobí sněhovým podmínkám. Více než kdy jindy chce závodit také v ČR. "Už kvůli sponzorům, dost mi pomohli třeba i k tomu, abych mohl po většinu sezóny uvažovat o podnájmu v Alpách, odkud je k velkým závodům i k tréninku blíž."

Reklama