Hlavní obsah

Biatlonistka Neunerová: Srdce mi říkalo, že jsem sportu obětovala dost

Celá biatlonová špička si přijela do Nového Města osahat prostředí, kde se příští rok uskuteční mistrovství světa. Vedoucí závodnice SP Magdalena Neunerová to má ale úplně jinak. Pohledná Němka už v pětadvaceti letech po letošní sezóně ukončí kariéru.

Foto: Petr Horník, Právo

Německá biatlonistka Magdalena Neunerová

Článek

Opravdu vás za rok v Novém Městě neuvidíme závodit?

Určitě ne, tím si můžete být jisti. Budu se dívat doma na televizi. Třeba bych se jednou mohla věnovat trenérské práci s mládeží, ale zatím se spíš chystám na klidnější život bez biatlonu.

Umíte si to představit?

Těším se, že budu dělat věci, které jsem kvůli sportu zatím dělat nemohla nebo nestihla. Pevně věřím, že mě čeká něco úžasného. Nebráním se ani plánům na založení rodiny.

Proto jste oznámila konec kariéry v tak nízkém věku?

Přijmout a hlavně pochopit moje rozhodnutí nebylo pro spoustu lidí lehké, ale jako by mi srdce říkalo, že nastal ten pravý čas a že jsem sportu obětovala už dost hodin svého života.

Cítíte se už sportem vyšťavená?

Chystám se vyměnit sportovní stereotyp a objíždění stále stejných biatlonových středisek za nové výzvy. Lákají mě dosud nepoznané věci. A nemyslete si, není to jen o mateřství.

Nové Město je však novou štací. Jak se vám tady líbí?

Jsem tu poprvé a kopcovité tratě mi trochu připomínají slovinskou Pokljuku. Vyhovuje mi bydlení v hotelu přímo u trati, celé je to tady pro mne klidnější než napětí, které jsem zažila před týdnem doma v Oberhofu. Nevadí mi ani komornější divácké prostředí.

Cítíte, že vaše sportovní ambice se už naplnily ziskem 10 zlatých medailí ze světových šampionátů, dvěma olympijskými zlaty z Vancouveru i dvojitým triumfem v celkovém pořadí Světového poháru?

Biatlon na vrcholné úrovni dělám skoro devět let a chci si ho ještě dva měsíce naplno užít. Motivaci pořád mám. Třeba se mi líbí žlutá barva a ladí mi k vlasům, tak bych to číslo vedoucí závodnice poháru už nechtěla nikomu dát. Z mistrovství světa v Ruhpoldingu taky budu chtít přidat něco do sbírky, tam zase přijde ten tlak. Pak už jen finále Světového poháru v Rusku a to už bude definitivní konec, pak začne nová doba. Věřím, že stejně krásná.

Reklama

Související témata: