Hlavní obsah

Vítězný Svendsen si pojistil žluté číslo, bodovali tři čeští biatlonisté

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Lídr celkového pořadí Světového poháru biatlonistů Emil Hegle Svendsen triumfoval v sobotním závodě na 10 km v Novém Městě na Moravě, kde se na stupně vítězů vedle nějpostavili spolu poprvé francouzští bratři Simon a Martin Fourcadovi. Z českých reprezentantů dosáhli na body hned tři, nejlepším umístěním byla sedmnáctá příčka Michala Šlesingra.

Foto: Petr Josek, Reuters

Norský biatlonista Emil Hegle Svendsen při sprinterském závodu SP v Novém Městě na Moravě.

Článek

„Necítil jsem se na trati úplně dobře, ale vymačkal jsem ze sebe úplně všechno a hodně mi pomohla v tom špatném počasí solidně zvládnutá střelba,“ říkal vítězný Nor, který si pojistil žluté číslo pro vedoucího muže celkové klasifikace.

U českého trenéra Ondřeje Rybáře zavládla opatrná spokojenost: „Tři kluci na bodech ukazují sílu týmu, ale chtěli jsme něco trochu výraznějšího, co by rozjásalo lidi, kteří sem přišli a skvěle fandili.“ Přestože foukal silný vítr a sněžilo, do Vysočina Areny si našlo cestu přes čtrnáct tisíc diváků.

Šlesingr toužící před nimi napravit výpadek z dvacetikilometrové trati, si dokonce vzal špunty do uší, aby přes hluk z tribun udržel koncentraci, nicméně při položce vleže dvakrát chyboval a nakonec musel na tři trestná kola. „Nebylo to úplně ono. Kde se stala chyba, sám přesně nevím. Přes veškerá opatření to soustředění asi nebylo absolutní, věci kolem mně rozptylovaly myšlenky a k tomu se na střelnici hrozně točil vítr,“ líčil 29letý český závodník.

Vítr občas dosahoval rychlosti až 4 metry za sekundu a Rybář přiznával, že za takových podmínek je moc obtížné obstát na střelnici. Jaroslav Soukup ale začal skvěle, střelbu vleže zvládl i přes těžké podmínky čistě a na mezičasu dokonce vedl, jenž zkáza přišla čtyřmi chybami při položce vstoje. „Hodně mu tam foukalo. Když zaujal polohu, poryv ještě zesílil a neporadil si s tím. Možná z toho měl i trochu strach,“ zalitoval Rybář.

„Rány šly všude možně, takhle se nedá střílet. Asi jsem závod rozjel až moc rychle a stojku neustál. Klepaly se mi nohy,“ vyčítal si Soukup, který přesto získal dvanáct bodů za konečné 29. místo.

Ještě o šest příček lépe skončil Ondřej Moravec: „Pro mě je každý takový přísun bodů dobrý. Střelba přitom nestála za moc, některé rány jsem tam strhnul. Možná jsem ji chtěl mít za sebou až moc rychle.“ Oddechnout si nakonec mohl Zdeněk Vítek, který se jako poslední šedesátý kvalifikoval do nedělního stíhacího závodu. „Jelo se mi dost těžko, pěkně jsem si hrábnul.“

Světový pohár biatlonistů v Novém Městě na Moravě
Muži - 10 km
1. Svendsen (Nor.)27:13,1 (1 tr. okruh)
2. S. Fourcade (Fr.)+2,7 (3)
3. M. Fourcade (Fr.)+9,6 (1)
4. Šipulin (Rus.)+14,4 (1)
5. Makovějev (Rus.)+19,5 (1)
6. Currier (USA)+23,2 (0)
7. Lindström (Švéd.)+29,0 (1)
8. Bergman (Švéd.)+31,7 (2)
...
17. Šlesingr (ČR)+1:11,6 (3)
23. Moravec (ČR)+1:33,9 (3)
29. Soukup (ČR)+1:45,8 (4)
60. Vítek (ČR)+2:35,8 (4)
80. Holubec (ČR)+3:35,2 (4)
Průběžné pořadí SP
1. Svendsen442 b.
2. M. Fourcade396
3. Birnbacher (Něm.)362
4. Boe (Nor.)357
5. S. Fourcade352
...
14. Šlesingr234
18. Soukup207
46. Holubec56
47. Moravec55
61. Vítek30

Reklama

Související témata: