Hlavní obsah

Snowboardistka Samková je po operaci přetržených kolenních vazů

PRAHA

Snowboardcrossařka Eva Samková se v pondělí v Berouně podrobila operaci přetrženého předního zkříženého vazu v levém koleně. Podle lékařských informací vše proběhlo v pořádku a dobrou zprávou pro dvojnásobnou juniorskou mistryni světa je i skutečnost, že neměla poškozené menisky. Může tak okamžitě zahájit rehabilitaci, na jejímž konci má být v příští sezoně návrat k závodění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Snowboardkrosařka Eva Samková

Článek

"I když napoprvé jsem při samostatné chůzi omdlela, teď už si dokonce můžu sama dojít na záchod," hlásila z berounské nemocnice v rozhovoru pro ČTK osmnáctiletá reprezentantka. "Mám berle a beru prášky proti bolesti, protože po nich se dobře spí a aspoň mi to tady utíká," řekla. "Ale čekala jsem, že to bude bolet míň. Před operací jsem to totiž skoro ani necítila," uvedla.

Samková, pátá z mistrovství světa seniorů, si poranila nohu při tréninku na úvodní závod Světového poháru v americkém Telluride. Přitom tam zajela třetí nejrychlejší čas v kvalifikaci.

"Byla to tehdy moje chyba," prohlásila. "Tak snad se to dá rychle dohromady," řekla. Štěstím pro ni je, že zranění přišlo v sezoně bez vrcholu v podobě mistrovství světa nebo olympijských her.

Ve čtvrtek by měla nemocnici opustit a zahájit rehabilitaci. Dva týdny bude jen ležet. "Propínat nohu a chodit na záchod," poznamenala se smíchem Samková. Pak ji čeká kolo, fyzioterapie, vířivky, cvičení.

Své zranění konzultovala se skikrosařem Tomášem Krausem i s další snowboardistkou Šárkou Pančochovou, kteří měli podobné potíže. "Mám dělat to, co řekne doktor. A nespěchat. Musím začít posilovat celé tělo," plánovala.

Když se zranila, byla psychicky hodně dole. Pak ji koleno přestalo bolet a Samková měla opět veselou náladu. Nyní opět trpí. "Vidím, jak ostatní jezdí, jsou na horách a já jen ležím. Když se vyspím, tak je to dobré, ale když jsem dlouho vzhůru, tak si to uvědomím. Ještěže tady pořád spím," prohlásila.

Samková bude mít alespoň čas na učení na maturitu, která ji čeká na jaře. "To sice bude čas, ale snad se k tomu dokopu," uvedla. V té době se ale také chystá na rehabilitaci na vyhlášenou rakouskou kliniku, kterou provozuje firma Red Bull. Její služby využila i Pančochová. "Budu tam dva týdny a snad mě dají dokupy. Hlavně budu pořád pod dohledem trenérů," řekla.

Po dlouhé době si nejspíš opět užije léto. Chystá se jezdit na výlety a k vodě. Pořádně by měla začít trénovat na podzim. "V létě si možná dojedu na ledovec, ale spíš to bude takové klouzání. Pořádně jezdit začnu až tak září říjen," dodala.

Reklama

Související témata: