Hlavní obsah

Legendární švýcarský sjezdař Cuche po sezóně ukončí kariéru

KITZBÜHEL

Se sjezdovým lyžováním se na konci sezóny rozloučí jedna z jeho nejznámějších postav Didier Cuche. Sedmatřicetiletý Švýcar ohlásil konec kariéry na čtvrteční tiskové konferenci v Kitzbühelu, kde se bude v sobotu pokoušet o páté vítězství ve sjezdu.

Foto: Leonhard Föger, Reuters

Didier Cuche se rozhodl ukončit v 37 letech lyžařskou kariéru.

Článek

"Myslím, že tohle je to nejlepší místo oznámit konec, protože jsem tu zažil v minulých letech tolik úspěchů. Už jsem o tom přemýšlel docela dlouho, protože takovou věc nemůžete udělat přes noc," uvedl Cuche ke svému rozhodnutí.

"Stále se cítím ve skvělé formě, ještě můžu bojovat v této sezóně o vítězství. A přesně to je situace, v které jsem si přál odejít ze scény," dodal.

Cuche je nejlepším sjezdařem posledních let. Malý křišťálový glóbus za hodnocení nejrychlejší disciplíny získal čtyřikrát během minulých pěti sezón Světového poháru, k tomu má ve sbírce ještě malé trofeje za obří a superobří slalom.

Navzdory 18 vítězstvím v závodech SP se mu dlouho nedařilo dosáhnout na velké zlato. Dočkal se ho až v roce 2009, kdy triumfoval na MS ve Val d'Isére v super-G. Z mistrovství světa má Cuche ještě dvě stříbra a bronz, na olympijských hrách byl na stupních vítězů pouze v Naganu 1998, kde byl druhý v super-G.

Ve své vlasti mimořádně populární Cuche získal v sobotu ocenění pro největší osobnost Švýcarska v roce 2011. Několik hodin předtím se mu ani na třináctý pokus nepodařilo vyhrát nejvýznamnější švýcarskou sportovní akci, sjezd ve Wengenu.

Reklama