Hlavní obsah

Frenštát pochoval olympijského vítěze Jiřího Rašku

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM

Nejbližší rodina a přibližně dalších pět stovek kondolujících se dnes ve Frenštátě pod Radhoštěm rozloučily s prvním českým vítězem zimních olympijských her Jiřím Raškou. Nejznámější český skokan na lyžích minulý týden zemřel po dlouhé nemoci ve věku 70 let.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Pohřeb Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm

Článek

Mezi smutečními hosty byla celá řada známých olympioniků. Rozloučit se přišli Věra Čáslavská, Dana Zátopková, Vítězslav Mácha či Imrich Bugár, známý automobilový závodník a vítěz rallye Dakar Karel Loprais nebo herec Boleslav Polívka. Nechyběli zástupci národního i zahraničních lyžařských svazů.

"Nechce se věřit, že se už mezi námi neobjeví. Ale bude žít dále v našich srdcích, v našich raškovských vzpomínkách. Parafrází slov Oty Pavla se chce říct: Veliká škoda, že pohádka o Raškovi končí," řekl Oldřich Svojanovský z Českého olympijského výboru, který padesátiminutový obřad vyplnil krátkým proslovem.

"Byl prototypem skokana, kterého se snažil napodobit celý skokanský svět. Byl ale především vždy a za všech okolností připraven rozdávat úsměvy, dobrou náladu a pohodu. S Jurou bylo vždy příjemné setkání," uvedl Svojanovský.

Pohřeb Jiřího Rašky ve Frenštátě pod Radhoštěm foto: ČTK/Petr Sznapka

Hosté se na frenštátském hřbitově scházeli už hodinu před obřadem. Poklonili se před rakví, položili květiny a smuteční věnce. Dlouhé minuty u zesnulého prostála nejbližší rodina: manželka Věra, syn Jiří i vnuk Jan Mazoch, jehož skokanskou kariéru před pěti lety ukončil těžký pád a vážné zranění.

Shodou podivných okolností se Mazoch na můstku v Zakopaném v silném větru zřítil přesně v den Raškova úmrtí - 20. ledna - a několik dnů v bezvědomí bojoval o život. Jen o pět let dříve. "Mám z toho mrazení v zádech," řekl Mazoch, který se po pádu už nedokázal na můstky pořádně vrátit. "Dědeček z toho neměl moc velkou radost, ale netlačil na mě. Tak jako nikdy v ničem. Jen mi říkal, jestli si to ještě nechci rozmyslet. Dneska mě to kvůli němu mrzí," uvedl Mazoch.

Raškovi na poslední cestě dali zahrát melodie několika českých interpretů, například Karla Gotta, Marie Rottrové a Petra Spáleného. Obřad zakončila píseň Tenkrát na západě od Věry Špinarové.

Nejslavnější český skokan na lyžích a vítěz domácí ankety o lyžaře století zesnul po dlouhé těžké nemoci minulý pátek. Raška se vedle olympijského zlata z Grenoblu zapsal do skokanské historie i světovým rekordem, který vytvořil v roce 1969 v Planici výkonem 164 metrů.

Během závodnické dráhy se stal také vítězem prestižního Turné čtyř můstků, medaile vozil ze světových šampionátů. Po skončení kariéry Raška zůstal u skoků jako trenér a v polovině devadesátých let vedl českou reprezentaci. Loni v říjnu převzal z rukou prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

Reklama