Hlavní obsah

Hvězdný Northug se řítí do Nového Města za Zlatou lyží

CAVALASE/PRAHA

Norský lyžařský fenomén Petter Northug plánuje účast na KAJOTbet Zlaté lyži v Novém Městě na Moravě 11. a 12. února. Možná to bude jeho poslední světový pohár v této sezoně. Jeho hlavní motivací je teď vítězství v legendárním Vasově běhu ve Švédsku 4. března.

Foto: Reuters

Norský lyžař Petter Northug

Článek

„Proto musím vynechat některé Světové poháry. Nejde o tom přemýšlet bez speciální přípravy. Tady jsem získal zkušenosti pro Vasův běh, ale hodně to bolelo,“ prohlásil pro web www.pdteam.cz v neděli v italském Cavalese, kde jel italský lauf Marcialongu.

Ačkoliv ve své dálkové premiéře tvrdě bojoval do posledních chvil, v závěrečném stoupání na Cascatu po téměř 70 kilometrech nestačil specialistům v čele s bratry Auklandy a Stanislavem Řezáčem. Skončil desátý se ztrátou 1:18 minuty.

Expres z Mosviku, jak je 26letý skvělý lyžař nazýván, pak oznámil další program. O víkendu se zúčastní jen Norského poháru v Granasenu namísto Světového poháru v ruském Rybinsku. Pak přijede do Nového Města. A poté zamíří za speciálním tréninkem do Trondelagu. Až do Vasova běhu zůstane ve vysoké výšce. Vypouští tedy Světové poháry v Polsku i finském Lahti. Do konce letošního ročníku pak už zbývají jen sprinty ve Stockholmu a finálová tour ve Falunu.

„Už před sezonou jsme se takto dohodli s jeho trenérem Nystadem,“ potvrdil šéf norského týmu Ake Skinstad v norské televizi NRK. „Vím, jak je pro Pettera důležitá motivace Vasaloppetu, jak potřebuje tu největší konkurenci. A my ho potřebujeme motivovaného pro mistrovství světa 2013 i další závodění. Navíc vývoj ve světovém poháru nám nahrává, Colognu na prvním místě by už mohl předstihnout jen zázrakem,“ dodal. Švýcar v tuto chvíli vede o 297 bodů.

„Nečekal jsem, že si s ním takhle poradíme, já ho za sebou ani neviděl,“ prohlásil po Marcialonze český specialista Stanislav Řezáč. Stejně tak mluvila Marit Björgenová, norská běžecká královna, která se nemohla odtrhnout od televize. „Auklandi mě opravdu nadchli. Sama bych si jednou v budoucnu taky ráda vyzkoušela nějaký maraton,“ uvedla v NRK.

„Já jsem nebral Pettera (Northuga) jako nebezpečí. Jen jako jednoho ze čtyř, pěti kandidátů na vítězství,“ dodal jeho velký rival, v neděli druhý Andres Aukland. „Má hodně silné paže. Na rovinatějším Vasově běhu bude mít víc šancí než tady, kde se končilo kopcem.“

I sám jindy suverénní Northug, který nastoupil ve žlutočerné kombinéze týmu United Bakeries, před závodem pokorně prohlásil: „Vím, že to bude v konci hodně bolet. A za hlavního favorita považuju Řezáče.“

Reklama

Související témata: