Hlavní obsah

Mráz může ohrozit domácí šampionát běžců na lyžích

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Česká špička v čele s Lukášem Bauerem je připravena o víkendu bojovat v Novém Městě na Moravě o domácí tituly, program závodů ale může narušit mráz. V sobotu by se měl jet sprint volnou technikou a v neděli závod mužů na 15 a žen na 10 kilometrů klasicky. Šampionát se uskuteční na novoměstských tratích týden před závodem Světového poháru, který je na programu 11. a 12. února.

Foto: Radek Smekal, ČTK

Trenér Miroslav Petrásek s Lukášem Bauerem

Článek

"Ty mrazy jsou problém," řekl ČTK kouč reprezentace Miroslav Petrásek. Předpovědi hovoří o tom, že v noci klesnou teploty pod 20 stupňů pod nulou, přes den by se mohly pohybovat kolem minus patnácti. "Snažíme se ty závody dát alespoň na poledne, aby ta zima byla co nejmenší," uvedl kouč.

V týmu má Petrásek i astmatiky včetně Bauera, tudíž chce být za takových podmínek týden před domácím Světovým pohárem opatrný. Oficiální hranice teploty, při které se už nesmí závodit, je minus osmnáct stupňů Celsia. "Ta hranice kolem patnácti pod nulou pro nás ale bude klíčová," prohlásil Petrásek. "Lékař doporučil start maximálně do minus 15 stupňů," řekl ředitel mistrovství ČR Lubomír Buchta.

Český tým se vrátil z vysokohorského soustředění v Itálii a do závodu, který představuje možnost vyzkoušet si nové tratě před SP, by měli nastoupit všichni. Bauer s Martinem Jakšem vynechají určitě sprinty stejně jako Dušan Kožíšek distanční závody. "Dva starty po tom sjezdu z hor by pro ně byly moc, navíc je problematická ta zima," uvedl trenér. "Ale rádi bychom závodili, snad nám to počasí dovolí," doufal.

Sami závodníci jsou rovněž opatrní. Navíc Jakše na soustředění trápilo lehké nachlazení. "Takže ještě nevím, jestli pojedu. V Itálii jsem měl trochu bolavý krk, tak se mi nechce v té zimě moc riskovat," řekl ČTK čerstvý otec Jakš. "Rozhodnu se na poslední chvíli," dodal.

Reklama

Související témata: