Hlavní obsah

V Chuchli u koní se začíná lyžovat, budou i závody

Praha

Závodní kobylky se jenom diví. Na dostihovém závodišti v Praze ve Velké Chuchli se bude lyžovat! Už šestý den tu chrlí sněžná děla bílé závěje. Chystá se kilometrový okruh s klasickou i bruslařskou stopou, a dokonce i historický závod.

Foto: Ladislav Adámek

Na dostihovém závodišti v Praze - Velké Chuchli se připravuje lyžařský běžecký okruh.

Článek

Ve středu 8. února tady proběhne Velká cena Prahy 5 v běhu na lyžích, kromě dvou sprintů světového poháru regulérní závod na území metropole po sedmdesáti letech! Naposledy se jel pražský pohár v Krčském lese v roce 1942.

„Zasněžuje se pár dní, i když jsme potřebovali pár týdnů, ale naštěstí mrzne. Bohužel nás zbrzdily ještě problémy s čerpadlem,“ říká Martin Dvořák z pořádající Sportgroup.cz.

Jak pilně se však pracuje a stav příprav závodiště můžete sledovat webovou kamerou na www.skiparkchuchle.cz

Sněhová děla v Chuchli pilně pracují, ve středu 8. únota tady bude závod v běhu na lyžích.foto: Ladiuslav Adámek

Myšlenka skiparku ve Velké Chuchli pochází od olympijské vítězky a mistryně světa Kateřiny Neumannové: „Dva roky jsem ji měla v šuplíku, až teď jsem potkala ty správné lidi, abychom to mohli rozjet.“ Bývalá vynikající lyžařka přinesla projekt, rozjíždí tu lyžařskou školu a půjčovnu, pomáhá se zajištěním techniky na zasněžování.

Okruh uvnitř klusácké dráhy bude kilometr dlouhý a šest metrů široký. Vedle ještě zůstane prostor pro dětskou školičku s malým svahem a pojízdným kobercem. V hale tribuny se můžete převléct, vypůjčit lyžařskou výbavu a dát si čaj. Dopoledne je určeno dětem a školám, odpoledne veřejnosti, a ještě večer se bude svítit až do 21 hodin. Vedle areálu se dá parkovat, hned naproti vchodu je zastávka vlaku, jezdí sem i autobusy MHD.

Před časem se nedaleko Prahy zkoušel lyžařský okruh na golfovém hřišti na Karlštejně. Dalo se lyžovat na minikolečku ve Žlutých lázních v Podolí. Když nasněží, jezdí se v Krčském lese, ve Hvězdě, Modřanech nebo Klánovickém lese. Před dvěma lety zůstala solidní zásoba a připravená trať po světovém poháru na Strahově. Ale takhle stabilně udržovaný okruh, to tu ještě nebylo. „Jsem přesvědčena, že to bude úspěšné. Hlavně aby všechno fungovalo,“ usmívá se Neumannová. „Ráda bych si tady i zajezdila, ale nevím, jak mi dovolí čas,“ dodává žena, která v neděli startovala v legendárním italském laufu Marcialonze na 70 km.

Příští středu závodí všechny věkové kategorie, žáci klasicky, dorostenci, junioři a dospělí volnou technikou. Na prémiích bude 7000 Kč. Ti, kdo se přihlásí na webu www.sportovniservis.cz, dostanou na svém startovním čísle vytištěné i jméno. Začíná se v 17 hodin na 1 km, v 17.30 na 3 km a v 18.30 na 5 km.

Reklama

Související témata: