Hlavní obsah

Dálkový běžec Řezáč těsně vyhrál pošesté König Ludwig Lauf

OBERAMMERGAU

Pošesté v kariéře si Stanislav Řezáč nasadil v neděli korunu krále Ludvíka. Vyhrál 40. ročník známého König Ludwig Laufu, lyžařského maratónu na 50 km klasicky v bavorském Oberammergau. Ve fotofiniši předstihl Jerryho Ahrlina o tři centimetry. Podobně tu s ním loni prohrál...

Foto: archiv PD Team

Stanislav Řezáč na nejvyšším stupínku po triumfu v König Ludwig Laufu.

Článek

Řezáč po Jizerské 50 podruhé letos triumfoval a vede jasně oba dálkové seriály. Už prestižnější Ski Classics, kde se koncentruje na obhajobu celkového prvenství, i FIS Marathon Cup. Šestým triumfem v Bavorsku Řezáč v historické tabulce vítězů zdejšího závodu vyrovnal Pauliho Siitonena, finského vynálezce bruslařského stylu, který tady začátkem osmdesátých let těžil ze své novinky.

Na startu chyběl nemocný Anders Aukland, oproti původním plánům – pozměněným už minulý týden – nenastoupil ani Petter Northug. Z dalších Čechů dal Petr Novák přednost vysokohorské přípravě na Vasův běh, Martina Koukala zastavila nemoc.

Mráz trápil  

Ráno ukazoval teploměr mínus 25 stupňů, ačkoliv „oficiální“ údaje udávaly -18,6 stupně. „Půl hodiny před startem jsem jel předělat lyže. Dal jsem jinej parafin, na tupým přemrzlým sněhu to moc nejelo. Pomohli mi kluci od Madshusu,“ říkal Řezáč na webu pdteam.cz.

„Byla zima, ale neoblepoval jsem si obličej, nejsem zvyklý. Mám chycený průdušky, kašlal jsem, ale naštěstí jsem vydržel. Po hodině na trati jsem zmrznul a další půlhodinu se rozehříval,“ vyprávěl dál.

Většinu rovinaté trati s převýšením pouhých 153 metrů jela vpředu silná téměř čtyřicetičlenná skupina. O menší únik se pokusil norský mistr světa v zimním triatlonu Arne Post. Řezáč jel chytře v pelotonu. První rychlostní prémii vypustil, ale ve druhé na 28. km zaútočil na prvenství a hájí i nadále zelený trikot nejlepšího sprintera.

„Pět lidí mě tady občerstvovalo, to je už stejné jako u nejlepších týmů,“ pochvaloval si 38letý český lyžař.

Strhující finiš s Ahrlinem zase rozhodla cílová fotografie

Tři kilometry před cílem se Řezáč tvrdě protlačil v levé stopě před svalnatého trojnásobného vítěze Vasova běhu Daniela Tynella a vyrazil na zteč. „Jinak to nešlo, v mojí stopě byly ledové hroudy. Ke konci už mají jen tři stopy, z toho jedna bývá rozbitá skútrem s televizní kamerou. Tady se to nikdy moc neroztrhalo. Kdybych nenastoupil, ve finiši by to bylo mnohem těžší. Byl to fakt masakr, jelo se šíleně rychle, konkurence roste každým závodem a vylítnout může kdokoliv, koho ani neznáš.“

Okamžitě se roztáhl vlak jezdců a zadní vagónky odpadaly. Až ve finiši v rovince na stadiónu vypuknul strhující souboj Řezáče s Ahrlinem. Zprvu se zdálo, že stejně jako loni vyhrál Švéd, cílová fotografie však rozhodla třemi centimetry pro Ŕezáče!

„Abych řekl pravdu, nevěděl jsem. O půl metru to poznáš, ale takhle? Loni jsem prohrál asi o deset centimetrů. Dotahoval jsem, ale cítil, že se to nepodařilo. Dnes ne,“ vysvětloval Řezáč.

FIS Marathon Cup pokračuje za týden na La Transujurassienne (76 km volně) ve Francii. Řezáč se chystá až o týden později na Tartu Maraton do Estonska (63 km), který je součástí obou pohárů.

Reklama