Hlavní obsah

Štafetu v Novém Městě vyhrály favorizované Norky, Češky poslední

Štafetu žen na 4x5 km v rámci Světového poháru v Novém Městě na Moravě vyhrály podle očekávání favorizované Norky ve složení Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Astrid Jacobsenová a Marit Björgenová. Česká čtveřice v sestavě Eva Nývltová, Martina Chrástková, Ivana Janečková a Sandra Schützová skončila na posledním dvanáctém místě.

Foto: Michael Dalder , Reuters

Therese Johaugová z Norska - ilustrační foto.

Článek

Už od startu bylo jasné, kdo v neděli bude hrát prim. Do čela se dostaly obě norské štafety a diktovaly tempo. Na druhém úseku se podařilo odjet třetí ženě sobotního klasického závodu na 15 km Johaugové, naopak na druhý norský tým se dotáhly další štafety. Zatímco o prvním místu nebylo pochyb, o další pozice se rozhořel dramatický boj, který nakonec vyhrály těsně Finky před druhým týmem Norska. Obě sestavy měly ztrátu 32,6 sekundy.

Nývltová rozjela štafetu solidně a předávala v hlavní skupině s půlminutovou ztrátou. "Přijela jsem v kontaktu, sice jsem to trochu přepálila, ale jelo se mi pěkně. Chtěla jsem přijet ve skupině, takže jsem spokojená," řekla Nývltová. Chrástková na druhém úseku už ztratila a Češky nakonec prohrály i boj o poslední místo s Italkami. Na vítězky ztratily více než čtyři minuty.

Závody SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě:
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko I (Skofterudová, Johaugová, Jacobsenová, Björgenová) 54:51,4,
2. Finsko (Sarasojaová-Liljaová, Saarinenová, Roponenová, Lähteenmäkiová) -32,6,
3. Norsko II (Wengová, Hagaová, Kristoffersenová, Östbergová) -32,6,
4. Švédsko -54,7,
5. USA -54,8,
6. Francie -1:40,4,
...12. ČR (Nývltová, Chrástková, Janečková, Schützová) -4:10,1.
14:15 štafeta 4x10 km muži.

Reklama

Související témata: