Hlavní obsah

Štafetu v Novém Městě ovládli Norové, Češi bez Bauera desátí

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Norská mužská štafeta vyhrála závod Světového poháru na 4x10 kilometrů v Novém Městě na Moravě. Favorizovaný tým úřadujících mistrů světa opět dovedl k vítězství finišman Petter Northug. Čeští lyžaři bez zraněného Lukáše Bauera v sestavě Jiří Magál, Martin Jakš, Jiří Horčička a Ondřej Horyna dojeli desátí se ztrátou minuty a 29 vteřin na vítěze. Druhá skončila na Vysočině štafeta Ruska, bronz brali Švédové.

Foto: David W Cerny, Reuters

Petter Northug z Norska v čele štafety v Novém Městě na Moravě

Článek

Norové navázali na dnešní triumf svých krajanek a v druhém štafetovém klání sezóny zopakovali listopadové prvenství z domácích tratí v Sjusjönu. Tam se také rozhodovalo až v cílové rovince a i v Norsku vládl suverén Northug. Češi si oproti závodu v Sjusjönu, kde také Bauer nestartoval, polepšili o dvě místa. "Na to, jaká byla aktuální situace, jsem jedním slovem spokojený. První dva úseky jsme měli výborné, nad očekávání jeli i mladí (Horčička s Horynou)," uvedl Petrásek.

Největší domácí hvězdu Bauera do štafety nepustila zraněná pata. "Šance byla do poslední chvíle, ale po sobotním závodě to bylo rozbouřené. Je to horší než v sobotu. Nejsem doktor, ale cítím, že to je velký problém. V pondělí jedu za docentem Kolářem a tam budeme chytřejší," řekl Bauer v České televizi.

Oslabený český tým na prvních dvou klasických úsecích podrželi dobrými výkony Magál s Jakšem a druhý jmenovaný předal Horčičkovi ve vedoucím šestičlenném "balíku", kde byli ještě Němci, Rusové, Italové, Švédové a Kazaši. "V posledních dvou kolech mi trochu už tuhly nohy, ale vydržel jsem a cítil se lépe než včera," popisoval Jakš, který v sobotu na klasické třicítce dojel na 29. místě. "Dnes si Jakšík spravil chuť," pochválil Jakše i reprezentační kouč.

Northug uhájil první místo

Horčička si odbyl debut v týmovém závodě ve Světovém poháru a na bruslařském úseku se držel do pátého kilometru, kdy mu čelo závodu poodjelo. Už bez české účasti se odehrály boje o medaile, Horčička nabral minutovou ztrátu.

V závěrečném úseku byl dlouho v čele aktivní Švéd Hellner, ale všechny jeho nástupy pronásledovatelé dokázali odrazit. Northug se dle svého zvyku schoval uvnitř devítičlenné skupiny, ale v posledním stoupání před cílem znovu drtivě nastoupil a ujel i Rusu Vylegžaninovi, který jej jako jediný dokázal stíhat.

Northug bezpečně uhájil prvenství a spravil si náladu po sobotním závodu, v němž dojel až čtrnáctý. Čech Horyna, který se ve štafetě objevil podruhé v kariéře, nakonec uhájil místo v první desítce, když v cílové rovince porazil i zkušenějšího Fina Nousiainena.

Štafetu žen na 4x5 km v rámci Světového poháru v Novém Městě na Moravě vyhrály podle očekávání favorizované Norky ve složení Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová, Astrid Jacobsenová a Marit Björgenová. Česká čtveřice v sestavě Eva Nývltová, Martina Chrástková, Ivana Janečková a Sandra Schützová skončila na posledním dvanáctém místě.

Závody SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě:
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Norsko (Rönning, Dyrhaug, Sundby, Northug) 1:40:16,8
2. Rusko (Japarov, Volžencev, Glavatskich, Vylegžanin) -0,6
3. Švédsko (Rickardsson, Olsson, Södergren, Hellner) -2,2
4. Itálie -3,1
5. Německo -3,2
6. Itálie II -6,0
10. ČR (Magál, Jakš, Horčička, Horyna) -1:29,2
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko I (Skofterudová, Johaugová, Jacobsenová, Björgenová) 54:51,4,
2. Finsko (Sarasojaová-Liljaová, Saarinenová, Roponenová, Lähteenmäkiová) -32,6
3. Norsko II (Wengová, Hagaová, Kristoffersenová, Östbergová) -32,6
4. Švédsko -54,7
5. USA -54,8
6. Francie -1:40,4
12. ČR (Nývltová, Chrástková, Janečková, Schützová) -4:10,1

Reklama